Mirko Zver, policist v Operativno komunikacijskem centru PU Postojna, je pred dnevi izdal svoj knjižni prvenec. V založbi Športno-kulturnega društva Notranjc iz Postojne je izšla knjiga z naslovom DOS EXTREME, slovenski RAAM.

feb12 mirko

Avtor knjige se je do nedavnega ukvarjal s tekom na ekstremno dolge razdalje. Pretekel je Slovenijo po dolgem in počez in tudi velik del sosednjih držav, na dnevnih in etapnih tekih dolžine od 50 pa vse do 650 kilometrov. Na kolesu je pred leti neprekinjeno preživel 24 ur in v tem času prevozil 510 kilometrov. V okolici domačega kraja se je v neskončnost vzpenjal na višji hrib in še bi se našlo marsikaj, kar je ali pa zgolj meji na ekstremno.

Četudi ostaja navdušen športnik, se je v zadnjem času precej angažiral kot eden ustanoviteljev prve ultramaratonske kolesarske preizkušnje, imenovane DOS Extreme. Gre za kolesarsko dirko z močno domačo in mednarodno zasedbo, ki kolesarje vodi znotraj meja Slovenije, v dolžini okrog 1180 kilometrov, s progo pa morajo tekmovalci opraviti v dovoljenem časovnem roku 69 ur.

V knjigi, ki je izrazito športne tematike, v uvodu spregovori o ekstremnem športu nasploh, nadaljuje pa z osebnimi izkušnjami s tega področja. V nadaljevanju predstavi najtežjo svetovno ultra kolesarsko dirko preko ZDA, imenovano RAAM (Race Across America), v jedru pa govori o organizaciji in premierni izvedbi podobne dirke v Sloveniji, DOS EXTREME (Dirke Okoli Slovenije), ki je bila leta 2007 s startom in ciljem v Postojni.

Doživeto je opisal dogajanje pred, med in po dirki, na kateri je bilo mogoče videti in doživeti vsega po malem - nenormalnega trpljenja in mučenja lastnega telesa in duha, po drugi strani pa neizmerne volje in pozitivnega egoizma do samega sebe.

Kritiki so delo ocenili kot kvalitetno in lahkotno branje, ki bralca potegne v dogajanje, saj je razmerje med količino zapisanih podatkov in kvaliteto vsebine ravno pravšnje.


Nekaj mnenj bralcev:

Kaj reči drugega, kot le to, da je knjiga lepo in enostavno napisana ter hkrati odlično oblikovana. Moj osebni občutek je, da vsaka stran posebej pritegne bralca do nadaljnjega branja, vse do konca. Janez Mandeljc

Knjiga je zelo dobro napisana. Ko jo berem, dobim občutek, kot da sem na samem prizorišču in eden od akterjev tako velike dirke. Franci Horvat

Knjigo sem prebral na dušek! Zdi se mi zelo dobra. Res je vse lepo napisano in tudi bere se tekoče. Mislim, da je avtorju uspelo predstaviti ekstremizem tudi tistim, ki pomena te besede ne poznajo dobro, vsekakor pa je tudi zgodba dirke čudovita. Mitja Smrekar


 Iz vsebine:

"Izziv je bil velik in atraktiven - preko 1110 kilometrov cest, vzponov, spustov, ravnic, ob morju, ob rekah .  Veliko ljudi je bilo, ki so živeli v sladkem pričakovanju, takšnih, ki so verjeli, da bodo aktivno sodelovali v veliki kolesarski pustolovščini, še več pa tistih, ki so sanjali potiho. Ker so se bali neznane preizkušnje, vsega, česar še niso imeli priložnosti izkusiti na lastni koži. Sodelujoči so se morali že pred startom zavedati, da se spuščajo v nekaj, kar je daleč od vsakdanjega, v nekaj, kar niti približno ni igra ..."

Knjigo formata 23 x 15 cm, s 140 stranmi in okrog 70 barvnimi fotografijami, v mehki, plastificirani vezavi, lahko po promocijski ceni 11 evrov naročite pri avtorju (e-naslov  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali telefonska številka 040 217 101)

 feb12 MIRKOknjiga

Pripravil: policist Andrej BERGINC, Center za tujce UUP GPU