Sorodne objave

 

Policisti Postaje prometne policije Slovenj Gradec so v sodelovanju z Avtošolo Relax v nedeljo, 19. aprila, na poligonu v Otoškem Vrhu pri Dravogradu izvedli zelo odmevno preventivno prireditev z naslovom Varno v promet - policijska izkušnja kot nasvet.

Namen preventivne aktivnosti za voznike enoslednih vozil je bil predvsem izboljšati prometno varnost motoristov in prispevati k varnejši vožnji v cestnem prometu. Poudarek je bil na sposobnosti prepoznavanja in predvidevanja nevarnih situacij.

090424 varno04Tokratna udeležba motoristov je presegla pričakovanja organizatorjev

090424 varno01

Policist, inštruktor Marijan Zalesnik je prikazal obvladovanje motornega kolesa

 

Policista - inštruktorja vožnje motornih koles Marijan Zalesnik in Robert Oto s PPP Slovenj Gradec ter učitelji vožnje Avtošole Relax so udeležencem prikazali način varne vožnje motornega kolesa in jim svetovali, kako ravnati v nevarnih situacijah.

Sodelovanje policistov motoristov - inštruktorjev s PPP Slovenj Gradec na prireditvi se je še enkrat izkazalo za zelo dobro, saj so s svojimi izkušnjami udeležencem znali svetovati, kako ravnati v posameznih nevarnih situacijah.

Od 250 udeležencev motorističnega srečanja se jih je več kot 100 preizkusilo v spretnostni vožnji med stožci na poligonu.

Pred praktično vožnjo so motoristi izpolnili tudi testne pole in se tako preizkusili še v poznavanju cestnoprometnih predpisov. Učitelji vožnje so njihovo znanje ocenili kot zelo dobro, pri napačnih odgovorih pa so jim pomagali s pravilno rešitvijo.

Na prireditvi so se predstavili tudi reševalci - motoristi Reševalne službe Maribor in reševalno vozilo Reševalne službe Koroške, ki so udeležencem predstavili postopek reševanja ponesrečenega motorista.

090424 varno02

Prikaz nujne medicinske pomoči ponesrečenemu motoristu

 

Policisti so ob prikazu varne vožnje predstavili tehnično opremo, ki jo uporabljajo za nadzorovanje prometa, zelo zanimivi za obiskovalce pa sta bili tudi policijski vozili: vozilo z vgrajenim videonadzornim sistemom Provida 2000 in vozilo za merjenje hitrosti z vgrajenim sistemom Multaradar C. Udeleženci so se lahko varne vožnje z motornim kolesom učili tudi na simulatorju oz. trenažerju varne vožnje.

Vsem motoristkam in motoristom, ki so se udeležili prikaza praktične vožnje na poligonu in reševali brezplačne testne pole, je Avtošola Relax za nagrado podelila majico z napisom "motor + razum = varnost", ki je bil slogan letošnje prireditve.

Tokratne preventivne aktivnosti, ki so jo organizatorji izvedli na začetku motoristične sezone, se je udeležilo zelo veliko motoristov, kar je dodaten dokaz, da so lahko tovrstni treningi varne vožnje izredno koristni.

Skupna želja vseh udeležencev je bila, da se takšne aktivnosti pred motoristično sezono nadaljujejo tudi v prihodnje. Največja želja organizatorjev in vseh motoristov pa je, da bi bila njihova udeležba v cestnem prometu čim bolj varna.


Tekst in fotografije: Vinko Mlakar,
komandir PPP Slovenj Gradec