Sorodne objave

 

Policijska postaja (PP) Ravne na Koroškem in Zavod za zdravstveno varstvo (ZZDV) Ravne na Koroškem sta marca in aprila 2008 izvedla načrtovane preventivne aktivnosti v okviru skupnega preventivnega projekta Prometna varnost - obnovimo znanje, ohranimo življenja.

080424-PrometnaVarnost01

Prisotni na eni izmed učnih delavnic

 

V sodelovanju z vodstvi Srednje šole Ravne na Koroškem in Gimnazije Ravne na Koroškem je bilo izvedenih 11 učnih delavnic, ki se jih je udeležilo skupaj okoli 800 dijakov in dijakinj. Vključena je bila celotna Srednja šola Ravne na Koroškem ter dijaki in dijakinje 2. in 3. letnika Gimnazije Ravne na Koroškem.

 

080424-PrometnaVarnost02

Predavateljica iz ZZDV med predstavitvijo

 

V izvedbo učnih delavnic sta se vključevali Marijana KAŠNIK JANET in Nina POGOREVC iz ZZDV. Dijakom in dijakinjam sta podrobneje predstavili vpliv alkohola in drugih psihoaktivnih snovi na varno vožnjo. Med obdobnim programom za večjo varnost motoristov, ki je potekal med 1. in 13. aprilom 2008, je na učnih delavnicah sodeloval tudi pomočnik komandirja Postaje prometne policije (PPP) Slovenj Gradec Bogdan BREZOVNIK, ki je dijakom in dijakinjam svetoval v zvezi z varno vožnjo motornih koles.

 

080424-PrometnaVarnost03

Bogdan BREZOVNIK je spregovoril o varni vožnji motornih koles

 

Učne delavnice, ki so potekale v dveh šolskih urah, so bile namenjene voznikom začetnikom. Tem so bila podrobneje predstavljena prednostna področja dela policije, ki so obenem področja iz obdobnih programov nacionalne varnosti cestnega prometa (alkohol, hitrost, varnostni pas, vozniki dvokoles, pešci).

 

080424-PrometnaVarnost04

Dijakinje in dijaki so z zanimanjem prisluhnili aktualnim temam o prometni varnosti

 

Projekt Prometna varnost - obnovimo znanje, ohranimo življenja, katerega avtor je Miroslav ČREŠNIK, pomočnik komandirja PP Ravne na Koroškem, ki je bil tudi izvajalec vseh učnih delavnic, je namenjen dvigu prometnovarnostne kulture.

 

080424-PrometnaVarnost05

Avtor preventivnega projekta Miroslav ČREŠNIK med predstavitvijo

 

Dolgoročno so prometna vzgoja in preventivne akcije temelj varnejšega ravnanja udeležencev v cestnem prometu. Oblikovanje pozitivnih stališč do prometne varnosti na sploh in do posameznih ukrepov (npr. uporaba varnostnega pasa, zavedanje tveganja zaradi prevelike hitrosti, zlorabe alkohola in drugih drog) ter ustreznih navad in ravnanja je mogoče doseči prav s prometno vzgojo in preventivnimi programi.

Zveza šoferjev in avtomehanikov (ZŠAM) Ravne na Koroškem je zagotovila 150 učnih pripomočkov za ugotavljanje varnostne razdalje oz. krogce z naslovom Da se življenje ne ustavi, ki so jih prejeli vsi udeleženci učnih delavnic.

Prvi vtisi z učnih delavnic so pozitivni. Projekt je bil med mladimi zelo dobro sprejet. Po vsaki učni delavnici je bila opravljena anketa, ki jo je pripravil ZZV Ravne na Koroškem in katere rezultati bodo predstavljeni na okrogli mizi.

Okrogla miza bo organizirana v sejni sobi Občine Ravne na Koroškem v petek, 16. maja 2008, ob 10. uri.

 

Fotografija: Miroslav ČREŠNIK, PP Ravne na Koroškem

Peter PUNGARTNIK, mag.
TISKOVNI PREDSTAVNIK
POLICIJSKE UPRAVE