Sorodne objave

 

Policisti na območju Policijske uprave (PU) Slovenj Gradec so s pravočasnim prihodom, najdbo in takojšnjim nudenjem nujne prve pomoči močno podhlajeni osebi zelo veliko prispevali k ohranitvi njenega življenja.

V soboto, 22. 2. 2009, ob 22:32 uri, so bili policisti na Operativno komunikacijskem centru PU Slovenj Gradec obveščeni, da ob strugi reke Dravi, v bližini ribiškega doma, na območju Dravograda leži neznani moški. Takoj sta bili na kraj napoteni najbližji patrulji Policijske postaje Radlje ob Dravi in Postaje prometne policije Slovenj Gradec, vendar policisti ob prihodu osebe niso našli, zato so pričeli peš pregledati območje ob reki Dravi.

Med tem so policisti Branko KONC, Roman HAUPTMAN, Tomaž HARTMAN in Andrej HRIBERNIK, v bližini omenjenega doma, našli 33-letnega domačina, ki je ob zelo nizki temperaturi zraka ležal v vodi reke Drave. Takoj so ga izvlekli iz vode na brežino ob cesti, zaprosili za prihod reševalnega vozila in mu pričeli nuditi takojšnjo prvo pomoč, saj ni bil pri zavesti, na okolico se ni odzival, prav tako je dajal zelo šibke znake življenja. Pri tem ga je policist Branko KONC položil v položaj nezavestne osebe in pričel z masažo srca in ostalih delov telesa, skupaj s policistoma Andrejem HRIBERNIKOM in Romanom HAUPTMANOM so slekli gornje dele uniform in ga z njimi pokrili, saj je bil moker in očitno močno podhlajen. Policisti so z masažo srca in ostalih delov telesa izmenično nadaljevali vse do prihoda reševalnega vozila.

Po prihodu so pomagali reševalcema, tako da so z omenjenega v celoti odstranili obleko, ga zavili v rjuho in odeje ter jima pomagali tudi med prevozom v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec. Pri tem je Branko KONC neposredno sodeloval v  reševalnem vozilu med samim prevozom ponesrečenca.

Po izjavi zdravniškega osebja Splošne bolnišnice Slovenj Gradec je k preživetju močno podhlajene osebe v zelo veliki meri pripomogla hitrost in izjemna strokovnost nudenja prvih nujnih ukrepov prve pomoči s strani imenovanih policistov. Tekom včerajšnjega dne je bilo v omenjeni ustanovi ugotovljeno, da je zdravstveno stanje 33-letnega občana Dravograda stabilno in ni več v smrtni nevarnosti.

Imenovane policiste bo v naslednjih dneh sprejel direktor PU Slovenj Gradec mag. Jurij FERME in jim izrekel zahvalo za izjemno požrtvovalnost pri reševanju življenja omenjenega.

 

Peter PUNGARTNIK, mag.
TISKOVNI PREDSTAVNIK
POLICIJSKE UPRAVE