Ob današnjem evropskem dnevu brez smrtnih žrtev na cestah oz. ob dnevu, ko poteka projekt EDWARD (European Day Without a Road Death), Policija in Javna agencija RS za varnost prometa pozivata k odgovornemu ravnanju v prometu. Le tako lahko znatno in trajnostno znižamo število smrtnih žrtev in hujših poškodb na cestah.

edward video

Video: Projekt EDWARD 2019

Projekt EDWARD že več let zapored organizira Tispol, evropska zveza prometnih policij. Vsi, ki sodelujemo v kampanji, smo si zadali visok, a vendarle dosegljiv cilj - da 26. septembra 2019 na evropskih cestah ne bi bilo nobene smrtne žrtve.

Vodja Sektorja prometne policije mag. Ivan Kapun in v. d. direktorice Javne agencije RS za varnost prometa Vesna Marinko sta na današnjem dogodku vse voznike pozvala, naj se s previdno in odgovorno vožnjo tudi sami pridružijo prizadevanjem za varnejše ceste. Vsak lahko namreč največ sam prispeva k prometni varnosti! Vse voznike sta pozvala k sodelovanju pri projektu EDWARD in podpisu prisege za večjo varnost na cestah. V letošnjem letu se je namreč varnost cestnoprometnih udeležencev na slovenskih cestah poslabšala. 

Policija in agencija za varnost prometa pozivata k odgovornemu ravnanju

V. d. direktorice agencije za varnost prometa Vesna Marinko je ob dnevu brez smrtnih žrtev na evropskih cestah dejala: "Vsi, ki sodelujemo v projektu EDWARD, smo si zadali visok cilj - da danes na evropskih cestah ne bi bilo nobene smrtne žrtve. Prvo polovico letošnjega leta so zaznamovali številni tragični dogodki, zato smo na področju prometne varnosti uvedli dodatne ukrepe. Z akcijama Varno v poletje in Varno v šolo smo s številnimi terenskimi aktivnostmi po vsej Sloveniji zaustavili trend poslabševanja varnosti cestnega prometa. Število umrlih udeležencev je bilo julija in avgusta najmanjše v zgodovini samostojne Slovenije. Med julijem in septembrom na slovenskih cestah ni umrl noben otrok ali mladostnik. Tudi med pešci v tem obdobju ni bilo smrtnih žrtev. Statistično najslabše območje v prvi polovici leta, Zgornje Posočje, v juliju, avgustu in septembru ne beleži nobenega umrlega udeleženca. V letošnjem letu je 9 % manj (lani 5582, letos 5087) hudo in lažje telesno poškodovanih udeležencev kot v enakem obdobju lani. Po trenutnih podatkih avgusta in septembra ni bilo smrtne žrtve kot posledice vožnje pod vplivom alkohola.

IMG 3350

Policija in agencija za varnost prometa pozivata - naj današnji dan mine brez žrtev prometnih nesreč in naj odgovorno ravnanje v prometu postane vsakodnevna praksa.

S premišljenimi in ciljno usmerjenimi aktivnostmi, s katerimi smo prvič v zgodovini združili ključne akterje na področju prometne varnosti, smo uspeli pomembno obrniti negativen trend in zajeziti poslabšanje prometne varnosti. Dokazali smo, da sta sodelovanje in povezovanje ključna, saj prinašata sinergijske učinke. V treh mesecih smo z vsemi napori in prizadevanji uspeli zajeziti slabo stanje prometne varnosti. S 40 % več umrlih kot v enakem obdobju lani ob koncu junija (40 umrlih lani, 56 umrlih letos) je stanje ob koncu letošnjega septembra 3 % več umrlih kot lani (76 umrlih letos in 73 umrlih lani). Vsem, ki so pri teh aktivnostih tako predano sodelovali, se iskreno zahvaljujem in dajem zavezo, da bomo s prizadevanji za izboljšanje še nadaljevali. Govorimo o ljudeh, ne o številkah, in naš cilj bo dosežen, ko medijem ne bo več treba poročati o umrlih v prometnih nesrečah, na kar opozarja tudi projekt EDWARD. Vse udeležence v prometu ob tej priložnosti pozivam, da se s podpisom prisege EDWARD za varnost na cesti zavežejo, da bodo z odgovornim ravnanjem in strpno vožnjo tudi sami prispevali k boljši prometni varnosti."

"Vsak dan na evropskih cestah umre povprečno 70 ljudi, v Sloveniji jih je letos umrlo že 76, lani v enakem obdobju pa 73. Ti podatki nas zavezujejo, da nadaljujemo z aktivnostmi, ki bodo pripeljale do še boljše varnosti cestnega prometa, saj za temi številkami stojijo ljudje. Ravnanje voznikov je še vedno glavna ovira pri napredovanju proti ciljem za zmanjšanje števila smrtnih žrtev na cestah. Z današnjimi aktivnostmi se slovenska policija skupaj z različnimi drugimi organizacijami in subjekti pridružuje projektu EDWARD, ki ga pod pokroviteljstvom evropske komisije vodi združenje prometnih policij Tispol. Danes je dan, ko smo si zastavili visok cilj, da na evropskih cestah ne bi bilo smrtne žrtve. Naše današnje aktivnosti so povezane z nadzorom cestnega prometa in so nadaljevanje nadzorov, ki smo jih izvajali že v preteklih dneh. Poleg nadzora, ki ga izvajamo na primorski avtocesti bomo številne naloge izvajali tudi v Pomurju, kjer se skupaj z Inšpektoratom RS za infrastrukturo izvaja nadzor nad tovornimi vozili. V nadzoru sodelujejo tudi inšpektorji iz drugih držav članic EU. V Pomurju potekajo tudi nekatere preventivne aktivnosti, kjer sodelujejo tudi naši vzorniki, vrhunski športniki, zaposleni v Policiji," je v današnji izjavi izpostavil mag. Ivan Kapun, vodja Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi.

IMG 3346

V okviru projekta EDWARD danes po Sloveniji poteka več aktivnosti

Vzporedno s projektom EDWARD v Ljubljani in Murski Soboti danes poteka več preventivnih aktivnosti, in sicer poteka nadzor prometa med 8. in 13. uro na primorski avtocesti (A/2), na nadzorni točki Log, ter med 9. in 13. uro mednarodni poostren nadzor prometa na avtocesti A5 v Pomurju (počivališče Dolinsko in Dolga vas). Nadzor so policisti izvajali skupaj z inšpektorji iz Madžarske, Hrvaške, Češke in Nemčije. Poleg tega je na Ekonomski šoli Murska Sobota potekala predstavitev projekta EDWARD in prometne varnosti v Pomurju, v murskosoboškem nakupovalnem središču pa si dijaki Ekonomske šole Murska Sobota obiskovalcem delili Prisego za varnost na cesti. Poleg policistov sta na pomen prometne varnosti opozarjala tudi vrhunska športnika, zaposlena v policiji, smučarski skakalec Jernej Damjan in smučarska tekačica Alenka Čebašek.

IMG 3336

Vsak lahko največ sam prispeva k prometni varnosti

Udeležence v cestnem prometu pozivamo, naj bodo pri vožnji strpni, naj upoštevajo cestnoprometne predpise in naj bodo pozorni na šibkejše udeležence v cestnem prometu.

Razmislimo o tveganjih in nevarnostih, ki smo jim vsakodnevno izpostavljeni v prometu, in o tveganju, ki ga morda sami predstavljamo za druge, ter o tem, kako bi tveganja zmanjšali. Izboljšanje prometne varnosti temelji predvsem na dvigovanju prometne kulture in odgovornega ravnanja v cestnem prometu, zato vse udeležence v prometu vabimo, da se s podpisom prisege za varnost na cesti pridružijo krogu ljudi, ki so se že moralno zavezali, da bodo po svojih najboljših močeh prispevali k boljši prometni varnosti.

Povezane vsebine

Nasveti policije za večjo prometno varnost