Sorodne objave

 

V Postojni so od 17. do 19. oktobra potekali že 7. Bogatajevi dnevi zaščite in reševanja, na katerih smo svoje delo in poslanstvo predstavili tudi policisti in policistke. Prizorišče si je ogledalo okoli 12.000 obiskovalcev, od tega kar 1.900 predšolskih in šolskih otrok. Ste zamudili Bogatajeve dneve? Nič hudega, za vas smo ujeli utrip dogajanja! Oglejte si video in bogato fotogalerijo!

dron1

Kliknite za ogled videa

Prikaz našega operativnega dela so si obiskovalci lahko ogledali na skupni vaji služb za zaščito in reševanje

Postojna se je v petek, 18. oktobra, popoldne spremenila v prizorišče "strašnih nesreč in drugih nevarnih dogodkov". Najprej je neurje podrlo drevo, ki je padlo na vozeče vozilo, vanj pa sta se nato zaletela še eno vozilo in avtobus, poln otrok. Slednji je zagorel, požar pa se je razširil tudi na bližnjo stavbo.

dron2

Na kraj so prihiteli policisti, gasilci, reševalci, pripadniki civilne zaščite. S skupnimi močmi so reševali življenja ljudi. Policisti so zavarovali kraj, sodelovali pri identifikaciji ponesrečencev in opravili ogled prometne nesreče. Pri tem so uporabili 3D skener in z brezpilotnikom posneli kraj dogajanja. Nato pa je policijski helikopter s kraja odpeljal najhuje poškodovane.

IMG a9a6f5fab1cc4d2a8bc3c7a9f651cecc V

Nekaj minut kasneje je močan veter odkril streho osnovne šole v Postojni, manjši in veliki delci pa so se "razleteli" po mestu in spremenili v nevarne izstrelke.

A strašnega dneva še ni bilo konec. Delovni ritem zaposlenih na Občini Postojna je prekinil poštar, ki je dostavil pismo, naslovljeno na župana. Pismo prevzame uslužbenka, ga odpre, iz njega pa se usuje bel prašek. Ker upravičeno posumi, da bi lahko bil nevarni antraks, pokliče 113, na kraj pa prihitijo policisti, kriminalisti, gasilci, uslužbenci medicinske fakultete in policijski "specialci" iz enote za protibombno zaščito. Slednji so skupaj z gasilci pokazali, kakšen je postopek ob takem dogodku. Konec dober, vse dobro. Službe varnosti, obrambe, zaščite in reševanja so svoje delo znova odlično opravile in poskrbele za varnost ljudi!

IMG 2e847fec0a29c6eaf96d374b681b5646 V

Na razstavnem prostoru policije je bilo vse tri dni pestro

Obiskovalci Bogatajevih dnevov zaščite in reševanja so lahko spoznali tudi različne policijske enote. Pri prometnih policistih so si lahko od blizu ogledali vozilo z videonadzornim sistemom Provida, preverili, kako delujeta laserski merilnik hitrosti in alkotest, najbolj radovedni pa so želeli preizkusiti tudi ostrino špic na sredstvu za prisilno ustavljanje vozil oz. t. i. stingerja.

IMG 55cf062d537302276e93727ea1b03947 V

Najmlajši so se navduševali nad policijskimi motorji, policijskimi kužki in konji, še posebej pa so zavriskali od veselja, ko jih je obiskala policistka Pika. Skupaj so zaplesali na ubrane zvoke Policijskega orkestra. Ko so se na blazinah zavihteli policisti inštruktorji praktičnega postopka in samoobrambe ter naša dva vrhunska športnika, mojster ju-jitsa Tim Toplak in judoist Andraž Jereb, je med malčki završalo od veselja!

received 329171861247956

Obiskovalci so tokrat lahko spoznali tudi elitno enoto slovenske policije – Specialno enoto. Policisti specialci so predstavljali svoje zahtevno delo ter na ogled postavili orožje in zaščitno opremo, ki jo imajo ljudje redko priložnost videti v živo. Na prizorišče pa se je pripeljalo tudi specialno vozilo z vodnim topom.

Veliko zanimanja so kot ponavadi poželi policisti iz Letalske policijske enote, ki so na prizorišče prileteli kar s helikopterjem. Med najbolj obiskanimi točkami je bil tudi "kraj kaznivega dejanja", kjer so kriminalistični tehniki in forenziki vsem navdušencem nad kriminalističnimi nadaljevankami pokazali, kako v resnici poteka njihovo delo.

received 424025548300583

Tam so bili tudi mejni policisti, ki so na ogled postavili schengenbus, s katerim odkrivajo nedovoljene prehode čez državno mejo, in pokazali, kako prepoznavajo ponarejene in prenarejene dokumente.

72909449 1202300029958011 2593429612717408256 o

Delavci Urada za informatiko in telekomunikacije ter policisti PU Koper so tokrat javnosti predstavljali drone, ki so pri policijskem delu vsestransko uporabni. Namenjeni so opazovanju težko dostopnih predelov ali mest, na katerih bi izpostavljanje policistov nevarnostim pomenilo nepotrebno tveganje (npr. pregled strehe na objektu, pregled strmih sten in notranjosti objekta, v katerem se opravlja prijetje oboroženega storilca, sledenje, aktivnosti službenega psa pri izvajanju pooblastil ipd.). Dron je izjemno uporaben tudi kot orodje za pridobitev slikovnega gradiva pri opravljanju ogledov kaznivih dejanj na prostem oziroma za situacijsko umeščanje objektov na krajih, kjer je prišlo do hujših kaznivih dejanj, in pri opravljanju ogledov prometnih nesreč in prekrškov, uporabiti pa ga je mogoče tudi pri nadzoru javnih prireditev, iskanju pogrešanih oseb in nadzoru državne meje.

Vse to in še več je bilo moč videti na razstavnem prostoru policije.

Policiste in policistke so v Postojni pozdravili tudi najvišji predstavniki države

Policiste in policistke je s svojim obiskom počastil predsednik države Borut Pahor, ki je pokazal zanimanje za njihovo delo in plemenito poslanstvo.

20191018 140550

Razstavni prostor policije so si ogledali tudi notranji minister Boštjan Poklukar ter namestnika generalne direktorice policije Jože Senica in Tomaž Pečjak. Vodstvo policije in notranjega ministrstva je policiste in policistke pohvalilo za domišljene in atraktivne predstavitve poklica policista.

Foto: Policija in Viki Valič

Povezane vsebine

Na Bogatajevih dnevih je tudi danes pestro, vrhunec ob 16. uri, ko bo Postojna prizorišče "strašnih nesreč". Vabljeni! (18. oktober 2019)

Na Bogatajevih dnevih zaščite in reševanja bomo tudi policisti! Vabljeni, da nas obiščete! (16. oktober 2019)