Sorodne objave

 

Ta teden, od 4. do 8. novembra 2019, poteka akcija Umirjeno pridemo hitreje, katere namen je izboljšanje pretočnosti prometa v jutranji konici. V tem času bodo policisti na več lokacijah preverjali upoštevanje varnostne razdalje, pravila vključevanja in izključevanja z avtoceste, pravila pravilnega prehitevanja oz. kršitve, kot je denimo prehitevanje po odstavnem pasu, uporabo smernikov, uporabo naprav in opreme, ki motijo voznika med vožnjo itd.

road schwoaze pixabay

Poostren nadzor bo potekal vsak dan med 6.30 in 9.00, in sicer na dveh najbolj obremenjenih relacijah v smeri proti Ljubljani:

  • Lukovica–Krtina–Domžale–Sneberje; Grosuplje–Škofljica; Vrhnika–Brezovica in Vodice–Brdo;
  • Brnik–Vodice.

Sredi oktobra pa se je začela tudi akcija Vozi desno, prehitevaj levo. Ustvari reševalni pas!, ki je poziv voznikom k pravilni vožnji po avtocesti, saj bo promet s tem bolj tekoč in predvsem varnejši. Avtocesta velja za najvarnejšo cesto, ker je na njej glede na število vozil in prevoženo razdaljo manj nesreč kot na ostalih cestah. Toda vse več voznikov uporablja levi prometni pas za vožnjo po avtocesti, pri tem pa pozablja, da je namenjen zgolj prehitevanju. Zaradi neupravičene uporabe levega prometnega pasu se hitrost vseh voznikov zniža, v času prometnih konic pa se promet zato večkrat celo ustavi. Pretočnost prometa tako postaja slabša, hitrost vseh vozil pa se zmanjša, kar vodi do zastojev in povečuje tveganje za nalet vozil.

Spoštujte cestnoprometna pravila in vozite previdno!

Povezane vsebine

Prometna varnost - preventivni nasveti