Sorodne objave

 

V Policijski akademiji v Ljubljani je generalna direktorica policije mag. Tatjana Bobnar danes, 27. novembra, policistom v uporabo predala 41 novih patruljnih in tri civilna vozila znamke Renault Kadjar, 21 civilnih vozil Renault Megane in dve civilni vozili Škoda Octavia. Vozila so bila na javnem razpisu izbrana s posebno pozornostjo, da bodo čim bolj ustrezala naravi dela, pri katerem se bodo uporabljala. Ob tem smo posebno skrb posvetili tudi zagotavljanju ustrezne varnosti uporabnikov vozil in vplivom na okolje v obliki nizkih emisij.

20191127 113621

Oglejte si posnetek iz zraka

Generalna direktorica policije je ob tej priložnosti izpostavila, da so za visoko stopnjo varnosti, ki je rezultat tudi požrtvovalnega dela naših policistk in policistov, poleg vrednot in vrlin, zapisanih v samo esenco našega delovnega vsakdana, potrebni tudi ustrezno vrednotenje dela policistov, ustrezna zakonodaja, ki določa pooblastila in s tem orodja za delo, in ustrezna oprema. Na tem področju se je v zadnjih dveh letih trend vendarle obrnil na bolje: "Prišel je čas, ko slovenska policija ni več 'šparovček', iz katerega se jemlje, ampak v katerega se vlaga. Svojo opremo smo končno začeli posodabljati."

20191127 00977103

V zvezi z nabavo novih vozil se je generalna direktorica policije zahvalila svoji strokovni ekipi, ki je sodelovala v postopkih izbora in nabave, za njen trud pri iskanju najboljših tehničnih rešitev, ki kljub številnim nadgradnjam niso podražile nakupa. Bobnarjeva je svoj nagovor zaključila z mislijo, da policisti pri svojem delu potrebujemo modrost. "Pred nami je lepo število belo-modrih, tudi rumenih vozil, z modrimi lučmi. Vzemimo to tudi na simbolni ravni. Pisatelj in scenarist Tomaž Letnar je za slovesnost ob dnevu policije pred leti zapisal, da je nebo modro samo v soncu, policija tudi v temi. Naj nas torej ta modrost vodi dan za dnem in noč za nočjo na poti in v dobro ljudi." Policistkam in policistom, ki so prevzeli nova vozila, je nazadnje zaželela srečno vožnjo.

20191127 00977102

Dogodka sta se udeležila tudi minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in predsednik vlade Marjan Šarec. Minister Poklukar je izrazil zadovoljstvo, da "po kar nekaj letih finančne in materialne podhranjenosti policiji predajamo nova vozila, ki jih policistke in policisti uporabljajo pri svojem vsakodnevnem delu". Od nastopa funkcije si minister prizadeva, da bi se slovensko policijo moderniziralo in opremilo tako, kot je opremljena večina modernih policij v Evropski uniji, da bo pri svojem delu še bolj učinkovita. Velike napore pa minister z ekipo vlaga tudi v izboljšanje položaja zaposlenih v policiji. Ob tej priložnosti se je zahvalil predsedniku vlade "za podporo Vlade RS, ki je prepoznala, da je treba slovensko policijo razvijati, modernizirati in jo opremiti z novimi sredstvi".

20191127 00977117

Predsednik Vlade RS Marjan Šarec pa je dejal: "Danes je pomemben dan za slovensko policijo, saj prejemate novo opremo, ki je še kako potrebna pri varovanju državne meje. Država, ki izpolnjuje svoje naloge, je dolžna tudi varovati suverenost. To lahko varuje le z opremljenostjo in ustreznim moštvom. Res so bile v preteklosti te razmere precej slabe. Toda trend se je obrnil. Zavedanje, da potrebujemo usposobljeno, visoko strokovno in opremljeno policijo, se zelo dviga. Zato so ta nova vozila danes tudi simboličen znak, da se slovenska policija modernizira, da dobiva novo opremo, predvsem pa tudi nov kader. In tako bo tudi v bodoče. Kajti pri varnosti ne smemo ničesar prepustiti naključju."

20191127 00977087

Ob tem je predsednik vlade poudaril pomen varnosti in s tem povezanih ustreznih pooblastil policije. "Ne sme se dogajati, da nam bodo usodo krojile varde ali vaške straže in drugi posamezniki. Naj bo jasno, za varnost v tej državi skrbijo obrambno-varnostne strukture in predvsem slovenska policija," je dejal Šarec.

DJI 0002

20191127 113647

Nova belo-modro-rumena flota vozil izbrana po meri policistov na terenu

Ekipa, ki je pripravila razpis in sodelovala pri postopkih nabave, se je potrudila, da bi bila ta vozila čimbolj po meri potreb policistov na terenu. Glede na trenutno intenzivno delo ob državni meji, kjer policistke in policisti dnevno odkrivajo nedovoljene migracije, je zelo pomembno, da so civilna specialna terenska vozila opremljena z dodatnim močnim iskalnim reflektorjem, ki omogoča boljši pregled okolice. Iz enakega razloga sta v vsa vozila vgrajeni tudi po dve ročni akumulatorski svetilki, ki bosta policistoma v patrulji omogočili lažji pregled terena in večjo varnost.

Nova vozila imajo tudi integrirani navigacijski sistem, kar bo policistom omogočilo lažji in hitrejši prihod na določeno lokacijo tudi v primerih, ko terena ne poznajo dobro.

Poleg drugih uporabnih rešitev imajo vsa vozila tudi nove tipske sedežne prevleke, ki bodo varovale sedeže pred prehitrim uničenjem, saj izkušnje kažejo, da se zaradi uporabe opasačev oz. strelnega orožja avtomobilski sedeži pogosto strgajo. Tako bodo naša službena vozila dlje uporabna in lepo urejena.

Na današnjem dogodku je bilo sicer v uporabo predanih le nekaj vozil, saj jih je bilo kar nekaj letos že pred tem poslanih na policijske postaje, s čimer se je vozni park policije precej pomladil.

Nova vozila je sofinancirala Evropska unija iz Sklada za notranjo varnost.

20191127 113707

Nova vozila, ki jih je v zadnjih dveh mesecih prevzela Policija

  • 21 civilnih specialnih vozil znamke Renault Megane, ki so bila danes predana policistom.

Tehnične lastnosti 21 vozil Renault Megane Grandtour Business Blue dCi 115 (v skupni vrednosti z ddv 473.528,58 evra): dolžina 4626mm, medosje 2712mm, masa vozila 1481kg, delovna prostornina 1461 cm3, nazivna moč 85 kW. Vozila so predelana za posebne namene, opremljena s svetlobno in zvočno signalizacijo ter drugo policijsko opremo.

  • 20 civilnih specialnih patruljnih vozil znamke Škoda Octavia, ki so bila nabavljena za izvajanje izravnalnih ukrepov (tj. za nadzor državne meje v notranjosti države); od teh sta bili danes v uporabo predani dve vozili.

Tehnične lastnosti vozil znamke Škoda Octavia 2.0 TDI 4 x 4 DSG (v skupni vrednosti z ddv 753.356,20 evra): dolžina 4689 mm, medosje 2677 mm, masa vozila 1561 kg, delovna prostornina 1968 cm3, nazivna moč 135 kW. Vozilo je predelano za posebne namene, opremljeno s svetlobno in zvočno signalizacijo ter drugo policijsko opremo. Vozila imajo pogon na vsa štiri kolesa in avtomatski menjalnik.

  • 41 specialnih patruljnih terenskih vozil znamke Renault Kadjar (policistom predana danes) in 45 civilnih specialnih patruljnih terenskih vozil znamke Renault Kadjar; vsa so bila nabavljena za varovanje zelene meje in delo na mejnih prehodih.

Tehnične lastnosti 41 vozil znamke Renault Kadjar Intens Blue 1.7 dCi (v skupni vrednosti z ddv 1.286.930,96 evra): dolžina 4449 mm, medosje 2647 mm, masa vozila 1618 kg, delovna prostornina 1749 cm3, nazivna moč 110 kW. Vozila so predelana za posebne namene, opremljena s svetlobno in zvočno signalizacijo ter drugo policijsko opremo. Polepljena so s policijsko grafiko.

Tehnične lastnosti 45 vozil znamke Renault Kadjar Intens Blue 1.7 dCi 4 x 4 (v skupni vrednosti z ddv 1.463.245,20 evra), ki so bila že prej predana enotam: dolžina 4449 mm, medosje 2647 mm, masa vozila 1725 kg, delovna prostornina 1749 cm3, nazivna moč 110 kW. Vozila so predelana za posebne namene, opremljena s svetlobno in zvočno signalizacijo ter drugo policijsko opremo.

  • 4 civilna specialna patruljna terenska vozila znamke Renault Kadjar, ki so bila prav tako nabavljena s sredstvi Frontexa in se bodo večinoma uporabljala za sodelovanje oz napotitve policistov v skupne operacije agencije Frontex (od teh so bila policistom danes predana tri vozila).

Tehnične lastnosti 4 vozil Renault Kadjar Intens Blue 1.7 dCi 4 x 4 (v skupni vrednosti z ddv 126.338,28 evra): dolžina 4449 mm, medosje 2647 mm, masa vozila 1725 kg, delovna prostornina 1749 cm3, nazivna moč 110 kW. Vozila so predelana za posebne namene, opremljena s svetlobno in zvočno signalizacijo ter drugo policijsko opremo. Imajo pogon na vsa 4 kolesa. Namenjena so delu policistov v operacijah agencije Frontex.

Podrobnejše informacije

Seznam letos dobavljenih policijskih vozil

Starost policijskega voznega parka na dan 1. 10. 2019

 

Logo EU sredstva

 

 

Foto: Policija in Tamino Petelinšek/STA