Sorodne objave

 

Slovenska policija je od danes bogatejša za še tretji večnamenski transportni helikopter tipa Agusta Westland AW 169. Gre za enak helikopter, kakršnega je policija lani med drugim uporabljala za gašenje požara na Krasu ter za reševanje ljudi in premoženja v letošnjih katastrofalnih avgustovskih poplavah.

Video prihod novega helikopterja izrez

Video 

Z dobavo se je flota helikopterjev tipa AW 169 povečala z dosedanjih dveh na tri. Skupna flota policije tako obsega sedem helikopterjev. Po dobavi bodo stekli še postopki za vzpostavitev plovnosti, predvidoma v januarju 2024 pa bi helikopter že lahko uporabljali v operativnih nalogah.

IMG 4326

Ta tip helikopterja je zamenjal starejša transportna helikopterja tipa AB 212 in AB 412, ki sta bila zaradi težko dobavljivih delov in izrabe že izločena iz uporabe. Helikoperje policija uporablja za policijske, humanitarne, reševalne in druge naloge, z moderno in močnejšo floto pa lahko Letalska policijska enota sedaj zagotavlja še kvalitetnejšo podporo policijskim enotam na terenu in drugim sistemom v državi.

Glavna prednost tega helikopterja so: velika potovalna hitrost, ki je 260 kilometrov na uro, zelo velika zaloga moči, helikopter pa lahko lebdi s polno vzletno maso do višine 3.500 metrov. Z enim rezervoarjem goriva lahko opravi okoli 800 kilometrov in omogoča varno letenje v skoraj vseh vremenskih pogojih, tako podnevi kot ponoči.

IMG 4358

Predstavniki Policije, Ministrstva za notranje zadeve in dobavitelja ob prevzemu helikopterja

Gre za izvršitev pogodbe, ki je bila med dobaviteljem in Policijo sklenjena novembra lani. Pogodbena vrednost helikopterja italijanskega proizvajalca Leonardo S.p.A. brez DDV znaša 10.851.500 evrov.

Povezane vsebine

Naslednje leto bomo dobili še en večnamenski transportni helikopter, pogodba o dobavi že podpisana