Sorodne objave

 

V Zagrebu bo v okviru Adventa med 16. decembrom 2019 in 7. januarjem 2020 služboval tudi slovenski policist, ki bo hrvaškim kolegom pomagal pri postopkih s slovenskimi državljani.

IMG 3902

V Zagrebu bo svoje delo opravljal Drago Butara iz Policijske postaje Krško, PU Novo mesto, ki je bil v preteklosti že napoten na Hrvaško v času poletne turistične sezone. Pred odhodom na Hrvaško ga je sprejel Jože Senica, namestnik generalne direktorice policije, ki je policistu zaželel uspešno, predvsem pa varno delo. Delovnemu srečanju je prisostvoval še Roman Čoh iz Sektorja za mednarodne policijske operacije v Službi generalnega direktorja policije.

Slovenski policist bo svoje naloge opravljal na območju Policijske uprave zagrebačke (I. policijska postaja Zagreb) v sodelovanju s hrvaškimi policisti. Sodeloval bo pri policijskih dejavnostih, ki jih hrvaški policisti opravljajo v povezavi s slovenskimi državljani, predvsem pa omogočal hitrejšo komunikacijo s slovenskimi turisti ter dajal predloge glede obravnavanja slovenskih državljanov. Pri svojem delu bo nosil uniformo slovenske policije in ne bo oborožen, prav tako ne bo izvajal policijskih pooblastil in ukrepov, za katere so pristojni samo hrvaški policisti.

Zagrebški Advent privabi veliko turistov iz vsega sveta, tudi iz Slovenije. Po vzoru odličnega sodelovanja slovenske in hrvaške policije v okviru projekta Varna turistična sezona, ki poteka v času poletne in zimske turistične sezone, bo sodelovanje slovenskega policista v Zagrebu prispevalo k zagotavljanju večje varnosti tako slovenskim, hrvaškim kot tudi drugih državljanom. Gre za prvi primer sodelovanja slovenskega policista na tem dogodku.

Sodelovanje bo potekalo na podlagi povabila hrvaške policije in Sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Hrvaške o čezmejnem policijskem sodelovanju.