Sorodne objave

 

Slovenska policija je včeraj, 28. januarja 2020, zaključila obširno, več kot dve leti trajajočo kriminalistično preiskavo, ki jo je vodila zoper mednarodno organizirano kriminalno združbo. Ta se je ukvarjala z izvrševanjem kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami. S to preiskavo je slovenska policija prijela več osumljencev, ki so s prepovedanimi drogami oskrbovali slovenski in tuji trg, ter zasegla preko 120 kg amfetamina, več deset kilogramov drugih vrst prepovedanih drog in preko 150.000 evrov.

Člani navedene kriminalne združbe so različne vrste prepovedanih drog tihotapili tudi iz tujine, v velikih količinah pa so sami izdelovali prepovedano drogo amfetamin.

foto 1 krimpreiskava

Preiskavo so vodili ljubljanski kriminalisti skupaj z Upravo kriminalistične policije na Generalni policijski upravi, usmerjalo pa jo je Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani. Preiskava je potekala tudi v intenzivnem sodelovanju s hrvaško policijo in policijami iz več drugih evropskih držav.

Slovenski kriminalisti so v času preiskave, do izvedbe zaključne akcije, zbrali dokaze, da je 45 članov navedene organizirane kriminalne združbe v tem času v Sloveniji izvršilo najmanj 48 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami.

foto 2 krimpreiskava

V zaključni akciji je sodelovalo 460 kriminalistov in policistov iz različnih policijskih enot, z vseh treh ravni delovanja slovenskega policije - državne, regionalne in lokalne. Sodelovali so policisti in kriminalisti iz različnih policijskih uprav in notranjih organizacijskih enot Generalne policijske uprave.

Policisti in kriminalisti so opravili 47 hišnih preiskav na širšem območju Ljubljane, Maribora in Celja, v katerih so zasegli večje količine različnih prepovedanih drog, pripomočke za izdelavo in pakiranje drog, predhodne sestavine, prirejene prostore za gojenje prepovedanih drog, več kosov nelegalnega orožja in nabojev ter večjo količino denarja, ki je bil pridobljen s preprodajo prepovedanih drog.

foto 3 krimpreiskava

Izpostavimo lahko, da smo v okviru preiskave zasegli preko 120 kg amfetamina in več deset kilogramov drugih vrst prepovedanih drog. Zasegli smo tudi preko 150.000 evrov.

V zaključni akciji smo prijeli in odvzeli prostost 20 osumljenim osebam, od katerih jih bo večina danes s kazensko ovadbo privedena na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku.

Večina osumljencev, ki bodo privedeni, je bila predhodno že obravnavana za kazniva dejanja, povezana s prepovedanimi drogami, nekateri pa tudi za kazniva dejanja z elementi nasilja oz. premoženjske kriminalitete.

Danes operativne aktivnosti še intenzivno potekajo, zato bomo več pojasnil in podrobnosti o preiskavi lahko posredovali na jutrišnji novinarski konferenci, za katero bomo vabilo objavili v nadaljevanju.