Sorodne objave

 

Generalna direktorica policije mag. Tatjana Bobnar je danes, 24. februarja 2020, Letalski policijski enoti slovesno predala ključ novega policijskega helikopterja AW 169, ki smo ga dočakali po dolgih dvanajstih letih.

video izrez

Zadnji helikopter v policiji kupljen leta 2007, zadnji helikopter istega razreda pa daljnega leta 1987

Večnamenski transportni helikopter Agusta Westland AW 169 je tehnološko sodoben helikopter, ki ga bo policija uporabljala za izvajanje vseh policijskih nalog. AW 169 je predstavnik nove generacije sodobnih helikopterjev, ki izpolnjuje najnovejše standarde letalske varnosti in hrupa, njegov nakup pa je znanilec modernizacije Letalske policijske enote. V policiji smo namreč zadnji helikopter nabavili leta 2007. Zadnji helikopter istega razreda, kot je AW 169, torej večnamenski transportni, pa daljnega leta 1987.

20200224 131517

Kot je v svojem nagovoru dejala generalna direktorica policije mag. Tatjana Bobnar, je bilo to obdobje brez posodobitve najosnovnejše in najpotrebnejše opreme Letalske policijske enote predolgo: "Nujno smo potrebovali nov zrakoplov, ki omogoča mnogostransko uporabnost in nepogrešljivo operativno podporo pri policijskem delu."

Celoten nagovor mag. Tatjane Bobnar

20200224 135118

Da je slovenska policija strokovna organizacija, ki dela v interesu Slovenije in njenih prebivalcev, in da za svoje učinkovito delo potrebuje tudi opremo in ljudi, je poudaril predsednik Vlade Republike Slovenije Marjan Šarec. "V tem kratkem času smo uspeli ne samo zaustaviti trenda padanja števila kadrov v policiji, trenda padanja ravni opremljenosti, ampak smo uspeli slovensko policijo dodatno opremiti in jo s tem tudi pripraviti na nove izzive, ki so vsak dan večji," je dejal premier Šarec. Ob tem je še dodal, da je slovenska policija izjemno odgovorna organizacija, ki odgovorno opravlja svoje delo, na vse njene pripadnike in pripadnice pa smo lahko ponosni.

Bobnarjeva: "Poleg navdušenja nad široko uporabnostjo je spodbudno predvsem spoznanje, da bomo z njim reševali življenja"

"Prevoz borbenih skupin policistov, tudi na skrajne točke Slovenije, varovanje državne meje, nadzor cestnega prometa, varovanje varovanih oseb, prevoz zunanjega tovora, reševanje v gorah - vse te in tudi druge policijske naloge bomo zdaj lahko izvajali še učinkoviteje in še hitreje. Nešteto je primerov, ko lahko helikopter pomaga. Poleg navdušenja nad njegovimi tehničnimi zmogljivostmi in široko uporabnostjo pa je spodbudno predvsem spoznanje, da bomo z njim reševali dragocena življenja," je na današnji slovesnosti poudarila mag. Tatjana Bobnar.

20200224 134429

Celoten nagovor Boštjana Poklukarja

"Slovenska policija si že nekaj let prizadeva posodobiti svojo floto, saj jo v večini sestavljajo že precej tehnološko zastareli helikopterji. Zato smo se skupaj z vodstvom slovenske policije, z generalno direktorico policije na čelu, odločili, da Letalsko policijsko enoto moderniziramo. Odločitev, da se nabavi nov transportni helikopter in da se v proračunu za leto 2021 zagotovijo sredstva za nakup še enega transportnega helikopterja, je podprta s strateškimi dokumenti ministrstva in policije," je v svojem nagovoru dejal notranji minister Boštjan Poklukar.

"Novi policijski helikopter bo pomembno prispeval k večji varnosti Slovenije. Policistke in policisti Letalske policijske enote bodo z njim izvajali številne policijske naloge, opravljali pa bodo tudi naloge s področja zaščite in reševanja. Kljub začetnim tehničnim težavam si želim, da bo novi večnamenski policijski helikopter deloval varno in brezhibno ter da bodo posadke z njim učinkovito letele in izvajale svoje operativne naloge," je še dodal minister Poklukar.

20200224 133403

Oglejte si posnetek prikazne vaje: v nevarni policijski akciji oborožena storilca streljata na policista, slednjega ranjenega evakuirajo s helikopterjem AW 169

Na osrednji slovesnosti so policisti Letalske policijske enote in Specialne enote uprizorili zanimivo vajo (video), s katero so predstavili tako svojo vrhunsko usposobljenost kot tudi izjemne tehnične zmogljivosti novega helikopterja.

Obiskovalce sta na prizorišču najprej "presenetila" nevarna oborožena storilca, ki sta bežala z osebnim vozilom. S tremi vozili jima je sledila Specialna enota, ki je naredila t. i. mobilno realizacijo. Pri tem je prišlo do uporabe strelnega orožja, pri čemer je bil en policist ranjen v nogo. Ima hudo arterijsko krvavitev iz stegnenice, kar zahteva takojšnjo oskrbo. Zanj je vsaka sekunda odločilna. Njegovi kolegi ga sami hitro oskrbijo, a potrebna je čim prejšnja evakuacija poškodovanega policista, za kar se uporabi policijski helikopter AW 169.

Zaradi neustreznega terena helikopter ne more pristati, zato policisti letalci uporabijo elektromotorni vitel, s katero se policist reševalec spusti do poškodovanega kolega in ga v helikopterski reševalni vreči dvigne v helikopter, ki takoj zatem odleti.

20200224 133507

Oglejte si kratek video z usposabljanja z novim helikopterjem AW 169

Od novembra 2019 do februarja 2020 je v okolici Brnika in v gorskem svetu potekalo usposabljanje članov letalskih posadk za izvajanje operativnih nalog z novim helikopterjem AW 169. Poleg usposabljanja pilotov se je izvajalo tudi usposabljanje tehnikov letalcev za upravljanje helikopterskega vitla in uporabo kljuke za prevoz zunanjega tovora. Z uporabo helikopterskega vitla je posadka preizkušala različne tehnike dvigovanja oseb v helikopter, pri čemer so se urili tudi za primere okvare vitla oz. helikopterja med izvajanjem takšnih nalog. Del usposabljanja je bil namenjen tudi pripadnikom gorske in specialne policijske enote, ki so se urili v nalogah z uporabo helikopterskega vitla. Ob tem je nastal zanimiv video prispevek z usposabljanja z inštruktorji vadbenega centra Leonardo Helicopters Training Academy.

helikopterAW169 video2

Večnamenski transportni helikopter AW 169 ima odlične letalsko-tehnične lastnosti

  • dvomotorni helikopter s certifikatom, izdanim na podlagi Uredbe (ES) 216/2008
  • helikopter in zahtevana oprema omogočata dnevno, nočno, instrumentalno letenje in letenje ob rabi NVG očal
  • vsa oprema je, tako kot helikopter, certificirana skladno s standardi EASA, kar omogoča pridobitev ustreznih licenc za prevoznika in s tem izpolnitev vseh pogojev iz uredb EU
  • maksimalna vzletna masa znaša 4.800 kg, od tega do 1.650 kg uporabne mase za posadko, gorivo, policiste (do 10 sedežev v potniškem prostoru) ali drug tovor
  • posadka: 2 pilota in tehnik letalec
  • dva digitalno krmiljena turbinska motorja Pratt & Whitney 210A
  • maksimalna hitrost 306 km/h
  • 4-osni avtopilot z možnostjo avtomatskega lebdenja
  • oprema: zunanji vitel, oprema za desantiranje osebja iz helikopterja, reflektor velike moči, kljuka za prenos zunanjega tovora, samostojni snemljivi medicinski interier z enimi nosili

Povezane vsebine

Piloti Letalske policijske enote so se usposabljali za delo z novim policijskim helikopterjem AW 169 (7. februar 2020)

Na Brniku pristal novi policijski helikopter AW 169 (16. oktober 2020)

50 let Letalske policijske enote