Sorodne objave

 

Učenci in dijaki se v zadnjih tednih udeležujejo pouka preko spleta. Šolsko delo poteka večinoma preko spletnih učilnic, elektronske pošte in raznih spletnih platform za predavanja. Otroci morajo veliko snovi predelati sami s pomočjo podatkov in literature, ki jih najdejo na internetu. Internet prinaša torej veliko prednosti.

A v času njegove povečane uporabe policisti opozarjamo tudi na morebitne nevarnosti, ki prežijo na svetovnem spletu in so jim še posebej izpostavljeni prav otroci. Kajti v dneh, ko so zaradi virusa zaprti za domačimi stenami, "cvetijo" tudi pogovori preko družabnih omrežij in spletnih klepetalnic.

V dneh povečane uporabe interneta ne pozabite na svojo varnost!

Še posebno v zadnjem času opažamo, koliko prednosti prinaša internet. Kljub karanteni smo lahko še vedno v stiku s svojimi učitelji, prijatelji, znanci, sošolci. Lahko bi rekli, da tudi pouk in treningi ter razni sestanki in konference brez večjih težav potekajo prav po zaslugi interneta. Vse te prednosti lahko hitro zaslepijo nevednega in naivnega uporabnika, ki se lahko kmalu znajde na spolzkih tleh svetovnega spleta. Nevarnostim, ki na nas prežijo na internetu, so še posebno izpostavljeni otroci.

Starši, priporočamo vam, da se o varnosti na spletu pogovorite z otroki in si pravila skupaj preberete!

Ne objavljaj svojih intimnih fotografij

 Pri vsaki objavi se vprašaj: "Bi to sliko pokazal svoji babici?" Če je odgovor ne, potem ne sodi niti na splet! Upoštevaj tudi druga pravila varnega komuniciranja. Nekaj jih naštevamo v nadaljevanju.

Nasveti policije za varno in brezskrbno deskanje po brezmejnem spletu

V policiji se zavedamo, da se kazniva dejanja lahko dogajajo tudi preko spleta. Preventivno delo na tem področju še posebno skrbno usmerjamo k našim najmlajšim, otrokom in mladostnikom, zato smo zanje pripravili skupek nasvetov, ki jih velja upoštevati za varno in brezskrbno deskanje po brezmejnem spletu.

Preberite si jih in se o njih pogovorite s svojimi starši.

  • Ne izdajaj svojih osebnih podatkov

Velikokrat se vprašamo, kaj za koga sploh pomeni osebni podatek. Če bi povedali na kratko in v otrokom razumljivem jeziku, je osebni podatek vse, kar lahko izda neko lastnost, stanje ali informacijo o neki osebi. Med naključnim brskanjem po internetu ali družbenih omrežjih lahko o posamezni osebi hitro izvemo kar precej informacij, če je bila neprevidna pri njihovem razkrivanju.

Zato na internetu nikoli ne objavljamo svojega naslova, davčne številke, rojstnega datuma in kraja šolanja niti tega, kam gremo na potovanje. Vse to so podatki, ki nekomu s slabimi nameni o nas povedo več, kot bi si mi želeli. Zelo hitro se lahko namreč zgodi, da se vrnemo z "mega" potovanja, doma pa nas pričaka izropano stanovanje. Vlomilcu smo namreč jasno povedali, da nas ne bo doma, ker bomo dva tedna na križarjenju!

  • Ne objavljaj in ne pošiljaj svojih osebnih fotografij ali fotografij svojih prijateljev

Tudi fotografija je osebni podatek. In kot velja za zgoraj opisane podatke, podobno velja tudi za objavo fotografij. Niso vse fotografije za vse oči. Na spletu nikoli ne objavljamo fotografij, kjer smo pomanljkljivo oblečeni ali kjer smo fotografirani s prijateljem, ki noče, da se njegova slika znajde na družbenih omrežjih. Bi si upali stopiti v lokalno trgovino zgolj v spodnjem perilu? Močno dvomimo, saj bi bili kmalu deležni neprimernih pogledov, posmehovanja in neizbrisne sramote, ki bi se je le stežka znebili.

Popolnoma enako pravilo kot v primeru obiska trgovine v primerni obleki velja za fotografije na internetu. Tudi tam ima lahko že ena sama fotografija v neprimernih oblačilih ali spodnjem perilu trajne posledice, zaradi katerih smo lahko prav tako deležni posmehovanja in trajne sramote. Nikoli namreč ne vemo, kdo je fotografijo preposlal naprej ali kdo si jo je shranil na svoj telefon. Kmalu se lahko fotografija znajde na neprimernih spletnih straneh, od koder jo je nemogoče odstraniti in nad njo nimamo več nadzora. Kar gre gor (na splet), pride težko nazaj dol!

Prav tako je prepovedano pošiljanje neprimernih fotografij, na katerih so otroci, ki so pomanjkljivo oblečeni ali goli. Prikazovanje, razpošiljanje in izdelovanje takih fotografij je kaznivo dejanje, zaradi katerega te lahko "obišče" policija in se znajdeš na sodišču!

Fotografij, na katerih si sam/-a pomanjkljivo oblečen/-a, torej ne pošiljaj naprej niti svojemu fantu ali prijatelju, prav tako jih ne imej shranjenih v svojem mobilnem telefonu. Fant, ki ga imaš danes tako zelo rada, bo mogoče ob koncu vajine zveze iz jeze tvoje fotografije poslal vsem sošolcem. Ali pa bo dekle, s katero sta neizmerno zaljubljena, iz maščevanja, ker sta se razšla, vse tvoje gole fotografije objavila na Snapchatu. To pa res niso situacije, ki bi si jih želeli, kaj ne?

  • Ne pogovarjaj se z neznanci, ki si jih spoznal preko spleta in ne pristajaj v pogovore z njimi preko spletne kamere

V teh dneh, ko smo zaradi virusa zaprti za domačimi stenami, prav prija pogovor preko interneta in spletnih klepetalnic. Pogovori z znanci in prijatelji, s katerimi se sedaj ne vidimo na šolskih hodnikih ali treningih v telovadnici, so zelo dobrodošli, saj nas lahko spravijo v dobro voljo, nam pomagajo pri šolskem delu, nam dajo idejo za pripravo okusnega kosila ali pa nam prisluhnejo, ko se že stotič v istem dnevu skregamo s starši.

Na podoben način se lahko začne pogovor tudi z neznancem z interneta, ki lahko kmalu postane znanec, saj se nam zdi, da nas – presenetljivo – družijo podobni interesi, želje, hobiji in nogometni klub. Pogovorom kar ni konca, zaupanje se iz dneva v dan veča. "Prijatelju" na drugi strani ekrana kmalu povemo, kam hodimo v šolo, za kateri klub treniramo in po kateri poti gremo iz šole. Nato mu pošljemo še nekaj fotografij in ko pride do pogovora preko spletne kamere, zaprepadeni ugotovimo, da ta prijatelj sploh ni to, za kar se izdaja preko družbenih omrežij. Groza, ima tudi naše fotografije! Ko že mislimo, da je to najhujše, kar se nam je lahko zgodilo, nas začne izsiljevati in zahteva, naj mu pošljemo še druge fotografije, sicer bo tiste, ki jih že ima, razposlal vsem našim znancem, sošolcem, učiteljem in celo staršem.

Zato: nikoli se ne pogovarjajte z neznanci, ki ste jih spoznali preko spleta. Nimajo vsi dobrih namenov in ne želijo, da bi ostali "zgolj" prijatelji. Morda se za njegovim profilom skriva nekdo, ki bi vas rad izkoristil in zlorabil. Neznancem nikoli ne pošiljajte svojih fotografij in ne pogovarjajte se z njimi preko spletnih kamer. Če se vam to vseeno zgodi, poiščite pomoč!

  • Gesel ne zaupaj nikomur. Pogosto jih menjuj!

Gesla so namenjena temu, da ščitijo našo zasebnost. Zato poskrbimo, da jih pogosto menjujemo, da so dovolj zapletena, hkrati pa jih ne zaupamo niti najboljšemu prijatelju. Če se ti zdi, da ima kdo tvoje geslo, ga hitro ponastavi.

  • Poišči pomoč, če te kdo izsiljuje ali če na internetu naletiš na neprimerno vsebino

Če se ti zgodi karkoli od zgoraj napisanega ali če se znajdeš v situaciji, ki te spravlja v stisko in ne veš, kako naprej, naj ti ne bo nerodno. Tvoja pravica je, da dobiš pomoč. O svojih težavah se lahko pogovoriš s starši, z učiteljico preko elektronske pošte ali po katerem drugem kanalu, informacije poiščeš na spletni strani safe.si ali pokličeš na 113. Prisluhnili ti bomo in ti pomagali.

Povezane vsebine

Karantena bo minila, fotografije in podatki na spletu pa bodo ostali za vedno - nasveti za varno rabo interneta

Ne postanite tarča spletnega izsiljevanja z golimi posnetki ali fotografijami!

SAFE.SI, Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav za otroke, najstnike, starše in učitelje