Sorodne objave

 

Danes, 8. maja 2020, je začel veljati novi vladni odlok, ki spreminja in dopolnjuje ukrepe na mejnih prehodih ob vstopu v Slovenijo. Zaradi lažjega zagona gospodarskih aktivnosti na obeh straneh slovensko-italijanske meje se na cestnih povezavah na mejnem območju z Italijo odpirajo dodatne kontrolne točke, dodana pa je tudi nova kontrolna točka Šentilj na železniški povezavi z Avstrijo.

Kontrolna točka Nova Gorica (Erjavčeva) začne delovati jutri, 9. maja 2020, in bo odprta vsak dan med 6.00 in 21.00. Tudi prestop meje na kontrolni točki Neblo bo mogoč šele od sobote, 9. maja, in sicer bo odprta vsak dan 7.00 in 9.00 ter med 16.00 in 19.00. 

Prehod meje z Italijo na kontrolnih točkah Nova Gorica (Erjavčeva ulica) ‒ Gorizia (Via San Gabriele) in Neblo ‒ Vallico di Venco bo dovoljen samo dnevnim delovnim migrantom in drugim osebam na podlagi potrdila lokalne skupnosti, ki upravičuje nujnost prestopa državne meje zaradi nujnega izvajanja gospodarskih in kmetijskih čezmejnih dejavnosti ter za obisk ožjih družinskih članov. Enako velja za kontrolne točke Robič, Rateče in Predel.

Prav tako je odprta nova kontrolna točka na železniški povezavi na mejnem območju z Avstrijo, in sicer Šentilj ‒ Spielfeld (Eisenbahn). Železniška povezava je odprta ves dan, izvajajo pa se prevozi t. i. oprtnega vlaka (s tovornimi vozili in vozniki tovornih vozil) v Slovenijo in iz nje.

Med izjemami od ukrepa obvezne sedemdnevne karantene za potnike ob vstopu v Slovenijo so z dopolnitvami odloka po novem dodani:

  • čezmejni tedenski delovni migranti, ki imajo dokazilo o delovnem razmerju v sosednji državi (dosedaj je to veljalo le za tedenske delovne migrante na meji z Avstrijo) in
  • čezmejni dnevni migranti, ki imajo na dan prehoda meje načrtovan zdravstveni pregled ali poseg v Sloveniji ali v sosednji državi, pri čemer morajo imeti o tem dokazilo (velja za tujce, ki imajo zdravniški pregled v Sloveniji, in obratno, za Slovence, ki imajo pregled v sosednji državi).

Odlok še določa, da čas odprtja posameznih kontrolnih točk določa Policija v soglasju z Ministrstvom za zunanje zadeve in v dogovoru z varnostnimi organi sosednjih držav. Seznam mejnih prehodov in kontrolnih točk je objavljen na spletni strani policije: Prehajanje državne meje med epidemijo zaradi koronavirusa

Povezane vsebine

Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov, povezanih s preprečevanjem širjenja COVID-19, na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije