Sorodne objave

 

V okviru maratona hitrosti, ki ga v evropsko usklajeni akciji izvaja Policija po vsej Sloveniji, Javna agencija RS za varnost prometa na prikazovalnikih hitrosti spremlja tudi spremembe v povprečnih hitrostih na več lokacijah v slovenskih naseljih. Prvi letošnji rezultati kažejo, da so povprečne hitrosti ob zavedanju, da poteka nadzor, nižje. Cilj maratona hitrosti je prav znižanje povprečne hitrosti na cestah in vplivanje na zavedanje voznikov o pomenu previdnejše, predvsem pa bolj umirjene vožnje.

vi vozite avp

Zaradi neprilagojene hitrosti skoraj četrtina vseh prometnih nesreč v času od 15. marca do 15. maja letos

V času ukrepov za zajezitev epidemije covid-19 smo se soočili z bistveno zmanjšano frekvenco prometa tako v urbanih središčih kot tudi na avtocestah in hitrih cestah. Vendar pa je v obdobju od 15. marca do 15. maja letos zabeležen povečan delež prometnih nesreč, povzročenih zaradi neprilagojene hitrosti. Ta je znašal skoraj četrtino vseh prometnih nesreč, oziroma 23 %, v lanskem primerjalnem obdobju pa je znašal manj kot petino, oziroma 17 %. Vožnja zaradi neprilagojene hitrosti je bila v tem času vzrok za nastanek 303 prometnih nesreč, ki so terjale tri smrtne žrtve, 38 hudo telesno poškodovanih ter 150 lažje telesno poškodovanih oseb.  Neprilagojena hitrost je, kljub kontinuiranemu opozarjanju vseh institucij, ki delujejo na področju preventive, žal še vedno med najpogostejšimi vzroki prometnih nesreč z najhujšimi posledicami.

Prvi letošnji rezultati meritev: na vseh lokacijah prikazovalnikov hitrosti Vi vozite opažen padec povprečne hitrosti

Na preventivnih tablah Vi vozite je Javna agencija RS za varnost prometa preverjala vpliv maratona nadzora hitrosti na povprečne hitrosti na šestih različnih lokacijah, in sicer v občinah Medvode, Cerklje na Gorenjskem, Kungota, Ruše, Logatec in Bled). Primerjali so rezultate meritev, izvedenih v dveh terminih, in sicer 13. maja 2020 ter 20. maja 2020, ko je že potekal maraton nadzora hitrosti. Omejitev hitrosti na vseh lokacijah je bila 50 km/h. Povprečne hitrosti so bile na vseh šestih prikazovalnikih hitrosti 13. maja višje kot 20. maja. V času izvajanja maratona hitrosti so se povprečne hitrosti zmanjšale za 1,7 km/h oz. 2,8 %.

Več informacij najdete v sporočilu za javnost na spletni strani Javne agencije RS za varnost prometaJavne agencije RS za varnost prometa.

Povezane vsebine

Prvi dan maratona nadzora hitrosti: Večina voznikov prilagodila hitrost, izstopajo pa posamezniki z visokimi prekoračitvami

To sredo in četrtek z maratonom nadzora hitrosti do varnejših cest za vse udeležence - objavljamo seznam lokacij