Sorodne objave

 

Z današnjim dnem je začel veljati novi Odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije. Dodane so nove izjeme za vstop v Slovenijo, ko se določenim potnikom, ki vstopajo v državo, ne odredi 14-dnevna karantena. Dodana je tudi nova kontrolna točka na cestni povezavi na mejnem območju z Italijo, in sicer Gorjansko ‒ San Pelagio.

 Najpogostejša vprašanja in odgovori o odloku o prehajanju državne meje, ki velja od 26. maja

 

Vstop v državo brez odrejene karantene je sedaj možen za državljane Slovenije in tujce s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji. Trenutno tudi osebam s stalnim ali začasnim prebivališčem na Hrvaškem ob vstopu v Slovenijo ni treba v karanteno.

Pri tem se vstop v Slovenijo ne dovoli tujemu državljanu, ki nima stalnega prebivališča v Sloveniji in ob prehodu meje pove, da je pozitiven na SARS-CoV-2 (COVID-19), ali izkazuje očitne bolezenske znake, značilne za okužbo z virusom SARS-CoV-2 (povišana telesna temperatura, kašelj, težko dihanje).

Osebam s stalnim ali začasnim prebivališčem v državah članicah EU ali drugih državah schengenskega območja, ki niso na seznamu držav, iz katerih osebe vstopajo v Slovenijo brez omejitev, se zaradi morebitne okužbe z virusom SARS-CoV-2 ob vstopu v državo odredi karantena za obdobje 14 dni. Pri tem pa so navedene številne izjeme, ko so osebe iz tega ukrepa izvzete. Osebe, ki prihajajo iz tretje države, morajo zaradi morebitne okužbe z virusom SARS-CoV-2 prav tako v 14-dnevno karanteno, a tudi tu odlok navaja izjeme, ko ta ukrep zanje ne velja.

Odlok je začel veljati 26. maja 2020. Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati prejšnji Odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov, povezanih s preprečevanjem širjenja COVID-19, na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 68/20 in 71/20).

Podrobneje je odlok predstavljen v sporočilu za javnost na portalu GOV.SI: 49. dopisna seja Vlade Republike Slovenije

Povezane vsebine

Odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije (Uradni list št. 76/2020, 25. 5. 2020) 

Prehajanje državne meje med epidemijo zaradi koronavirusa