Sorodne objave

 

Na slovensko-madžarski meji od danes veljajo določene spremembe mejnega režima, saj je vlada sprejela sklep, da se z Madžarsko sprostijo ukrepi za vstop državljanov Slovenije in Madžarske. Na podlagi ocene epidemiološke situacije in dogovora med slovenskim in madžarskim zunanjim ministrstvom je bila na seznam držav, iz katerih lahko osebe vstopajo v Slovenijo brez omejitev, tako uvrščena tudi Madžarska.

To pomeni, da lahko v Slovenijo vstopajo osebe s stalnim ali začasnim prebivališčem na Madžarskem in jim karantena ne bo odrejena.

Sklep je začel veljati danes, 28. maja 2020, ob 15. uri. Kot prva je bila na tem seznamu od 18. maja sicer Hrvaška.

Podlaga za to je v drugem odstavku 9. člena Odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije , ki določa, da se ureditev iz 1. odstavka tega člena (ukrep 14-dnevne karantene) za osebe, ki imajo stalno ali začasno prebivališče v državah članicah Evropske unije ali državah schengenskega območja (razen za državljane Slovenije in tujce s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji), odpravlja postopoma.

Poleg tega je na kontrolni točki Hodoš – Bajansenye prestop meje odslej dovoljen vsem državljanom Slovenije in Madžarske (dosedaj je bila ta točka odprta samo za dnevne delovne migrante, zemljiške dvolastnike in najemnike ter za osebe, ki so želele obiskati ožje družinske člane).

Povezane vsebine

Prehajanje državne meje med epidemijo zaradi koronavirusa (informacije o delovanju kontrolnih točk in mejnih prehodov)

Seznam držav za prehajanje državne meje brez omejitev

Odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije (Uradni list št. 76/2020, 25. 5. 2020)