Sorodne objave

 

Ministrstvo za notranje zadeve in Ministrstvo za zdravje sta danes objavila spodnje obvestilo osebam, ki so bile od 28. do 29. maja 2020 ob prestopu meje iz tretjih držav napotene v karanteno in imajo stalno ali začasno prebivališče v Sloveniji. In sicer lahko te osebe ustno izrečeno karanteno sedaj prekinejo, če Ministrstvu za zdravje pisno sporočijo, da ne želijo izdaje odločbe o odreditvi karantene.

26. maja 2020 je v veljavo stopil Odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 76/20, v nadaljnjem besedilu: Odlok).

Ker je v času od 28. do 29. maja 2020 prišlo do nejasnosti pri tolmačenju posameznih določil Odloka, so bile ustno odrejene karantene s strani Policije tudi osebam, ki so v Slovenijo prišle iz tretjih držav in ki imajo v Sloveniji stalno ali začasno prebivališče. Ministrstvo za notranje zadeve, Nacionalni inštitut za javno zdravje in Ministrstvo za zdravje so poenotili tolmačenje Odloka, zato tem osebam odločbe o odreditvi karantene ne bodo izdane v primeru, če tega ne bodo želele in bodo ministrstvu to tudi sporočile.

Osebe, ki so v času od 28. do 29. 5. 2020 prišle v Slovenijo iz tretjih držav in imajo stalno ali začasno prebivališče v Sloveniji, lahko ustno izrečeno karanteno prekinejo, če Ministrstvu za zdravje pisno sporočijo, da ne želijo izdaje odločbe o odreditvi karantene.

Podatke (ime in priimek, stalni ali začasni naslov v Sloveniji, datum prehoda meje) ali zapis na priloženi izjavi "Strinjanje z neizdajo odločbe o odreditvi karantene" naj osebe ali njihovi zastopniki pošljejo na e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali po pošti na naslov: Ministrstvo za zdravje, Štefanova ulica 5, 1000 Ljubljana.

Telefonska številka za informacije: 01 478 68 48.

Opozorilo: Neizdaja odločbe o odreditvi karantene pomeni, da se ustno izrečena karantena prekine, osebe pa ne bodo mogle uveljavljati pravic, ki izhajajo iz Zakona o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije COVID-19 (Uradni list RS, št. 80/20).

Sporočilo za javnost Ministrstva za zdravje in Ministrstva za notranje zadeve: Obvestilo osebam, ki so bile od 28. do 29. 5. 2020 ob prestopu meje iz tretjih držav napotene v karanteno in imajo stalno ali začasno prebivališče v Sloveniji

Povezane vsebine

Prehajanje državne meje med epidemijo zaradi koronavirusa