Novica je posodobljena 14. julija 2020.

Objavljamo pojasnilo glede vstopa v Slovenijo zaradi tranzita v drugo državo.

V klicni center za nasvet policije v času koronavirusa v zadnjem času prejemamo veliko vprašanj glede tranzita čez ozemlje Slovenije. Državljani Bosne in Hercegovine tako sprašujejo, kako je s potovanjem k sorodnikom v Nemčijo, državljani članic Evropske unije pa kličejo z vprašanji o potovanju čez Slovenijo zaradi dopusta na Hrvaškem.

Tranzit čez ozemlje Slovenije v drugo državo možen v 12 urah po vstopu

Ob upoštevanju splošnih pogojev za vstop je tranzit čez ozemlje Slovenije v drugo državo možen v 12 urah po vstopu, ne da bi bila osebi odrejena karantena.

Oseba mora imeti s sabo:

  • veljavno potovalno listino (tudi vizum ali dovoljenje za prebivanje, ko je to potrebno) ter
  • dokument o namenu in cilju tranzita (od 14. julija naprej morajo dokument o namenu in cilju tranzita predložiti samo nerezidenti EU; za rezidente EU oziroma osebe s stalnim ali začasnim bivališčem v EU zadostuje veljavna potovalna listina).

Vstop osebi, za katero se predvideva, da zaradi ukrepov sosednjih držav ne bo mogla zapustiti ozemlja Slovenije, se v Slovenijo ne dovoli.

Kaj pomeni tranzit?

Odlok v 6. točki 10. člena določa izjemo za vstop v državo brez omejitev in karantene, ki osebi dopušča tranzit čez ozemlje Slovenije v roku 12 ur.

To pomeni, da mora oseba v tem času zapustiti Slovenijo, pri tem pa mora pot opraviti brez nepotrebnega in odvečnega ustavljanja in zapuščanja tranzitne poti. Potniki lahko na poti opravijo nujna opravila v tranzitu, kot je točenje goriva, postanek za fiziološke potrebe, ne pa tudi prenočitev.

banner koronavirus kontaktPovezane vsebine

Kontakt za nasvet policije v času koronavirusa

Informacije glede prehajanja državne meje

Na vladnem portalu gov.si zbrane informacije o prehajanju meja