Sorodne objave

 

Čeprav vreme danes spominja bolj na jesen kot na poletje, pa se obeta sončen konec tedna z visokimi temperaturami. Takšne razmere na ceste privabijo številne motoriste, motoristična sezona je že v polnem teku. Motoristi, če se odpravljate na dopust, izlet ob koncu tedna, ali le na krajšo vožnjo, upoštevajte nasvete za varno vožnjo. Policisti do 12. julija še vedno izvajamo poostren nadzor na relacijah, ki so pri motoristih že tradicionalno bolj priljubljene, kot je denimo dolina Soče.

VarnoZMotorjem

Na pot se odpravite s tehnično brezhibnim motornim kolesom, poskrbite za dobro zaščitno opremo živahnih barv in upoštevajte cestnoprometne predpise. Bodite osredotočeni na vožnjo, na motor ali moped pa sedite le trezni. Agencija za varnost prometa in Policija pozivata motoriste in mopediste k odgovorni vožnji, ostale voznike motornih vozil pa k dodatni previdnosti in pozornosti.

Do konca junija 13 smrtnih žrtev med motoristi in mopedisti

V prvi polovici leta je na naših cestah življenje izgubilo 13 voznikov enoslednih motornih vozil (10 motoristov in 3 mopedisti), v primerljivem obdobju lani pa 9 motoristov, 2 mopedista in 2 sopotnici motoristov. Samo v z zadnjih desetih dneh letošnjega junija so življenje izgubili trije motoristi in en mopedist. Od vseh oseb, ki so letos na cestah izgubile življenje (45 umrlih), znaša delež umrlih motoristov in mopedistov skoraj tretjino (29 %), lani pa je znašal manj kot četrtino (13 od 56 umrlih oziroma 23 %).

Letos in lani motoristi in mopedisti povzročitelji dveh tretjin prometnih nesreč

Do 25. junija letos beležimo 308 prometnih nesreč z udeležbo voznikov enoslednih motornih vozil, od katerih so motoristi in mopedisti sami povzročili 201 nesrečo oziroma dve tretjini. Lani do 25. junija beležimo 431 nesreč z udeležbo voznikov enoslednih motornih vozil, od katerih so motoristi in mopedisti sami povzročili 287 nesreč, kar prav tako predstavlja dve tretjini.

Med vzroki prevladuje nepravilna stran oz. smer vožnje

Zaradi nepravilne smeri oz. strani vožnje je v prvi polovici letošnjega leta umrlo 5 voznikov enoslednih motornih vozil, neprilagojena hitrost je botrovala štirim smrtim, neupoštevanje pravila o prednosti pa prav tako štirim. Lani je 6 voznikov enoslednih motornih vozil umrlo zaradi neprilagojene hitrosti, 3 zaradi nepravilnega prehitevanja in dva zaradi nepravilne smeri/strani vožnje.

Višje hitrosti prinašajo večja tveganja za nastanek prometne nesreče

Pot ustavljanja motorista pri hitrosti 50 km/h znaša 23 metrov, pri 70 km/h znaša 38 metrov, pri hitrosti 90 km/h pa že 65 metrov. Ko sedete za krmilo motorja, nosite odgovornost do sebe in do vseh ostalih udeležencev v prometu.

Ustrezna priprava na daljše poti

Na daljše ali zahtevnejše vožnje se ustrezno pripravite - načrtujte postanke in v poletni vročini poskrbite za ustrezno hidracijo. Spremljajte vremenske napovedi, saj poletne nevihte, nalivi ali toča ugodne vozne razmere lahko nenadno poslabšajo. Pred potjo zagotovite, da je motor v tehnično brezhibnem stanju, preverite stanje pnevmatik, delovanje zavor, luči. Poskrbite za ustrezno zaščitno opremo, ki naj vedno vključuje čelado, svetla odsevna oblačila, ščitnik hrbtenice, škornje, rokavice in imejte vedno prižgane luči.

Več informacij najdete v sporočilu za javnost na spletni strani Javne agencije RS za varnost prometa.

Povezane vsebine

Varno z motorjem v poletje!

Nasveti za večjo varnost motoristov

Varno v poletje na slovenskih cestah!

Prometna varnostPrometna varnost