Sorodne objave

 

Obisk slovenskih gora je v zadnjem času precej velik. Obiskujejo jih pa ne le izkušeni planinci, pač pa tudi tisti, ki gora sicer niso vajeni. Policisti gorske policijske enote so v okviru preventivnih aktivnosti tako že bili prisotni na območju Raduhe, Okrešlja, Pece, doline Triglavskih jezer, Storžiča, Stola, ferate na Jezerskem, Mojstrane in Zelenice ter Mojstrovke. V načrtu je še nekaj tovrstnih akcij, prva med njimi bo v soboto, 18. julija 2020, na Mangartu.

Ugotovitve policistov gorske policijske enote iz dosedanjih preventivnih akcij

Policisti opažajo, da so razmere med obiskovalci gora, predvsem na območju Triglavskih jezer, kamor jih veliko pride čez zelo zahtevno Komarčo, pod vsako kritiko. Večina planincev je bila obuta v nizko športno obutev različne kakovosti, tudi najslabše možne variante za v gore; torej v obutev, ki je dejansko primerna zgolj za sprehode po ravnem v dolini. Na sebi so sicer imeli nahrbtnike – če bi se jim tako sploh lahko reklo – različnih modnih znamk, vendar o rezervni opremi planinca, ki naj bi jo takšen nahrbtnik imel, ne bi mogli govoriti, ker je ni bilo.

Zelo malo obiskovalcev gora je pomislilo na to, kaj bodo naredili, če jih bo v gorah ujela nevihta; situacij, da se to res zgodi, pa ni malo. Gore, pri čemer govorimo in mislimo na sredogorje in visokogorje, niso ne sprehajališče ne modna pista in niso primerljive na primer s Šmarno goro ali z Joštom.

Policisti opažajo tudi, da veliko ljudi hodi v gore skupaj s psi. Kar zadeva živali, je bilo lani (letos (še) ne) kar nekaj primerov, ko smo morali hkrati reševati tako njih kot ljudi. Tako posadka helikopterja in gorski reševalci sicer dajo vedno vse od sebe, vendar smo imeli primer, ko je pes poškodovanke kazal znake agresije. Poleg tega pa je veliko obiskovalcev gora s spuščenimi psi, za katere pa vse poti že tako niso primerne.

Nekakšna novost v gorah je tudi ogromno fotografiranja, če ne že kar tekmovanja, kdo bo boljši in hitrejši v dosegu vrha ter kdo bo ujel lepši kader in v kakšni postavitvi. V prenekaterem primeru je malo manjkajo, da bi se fotografiranje končalo smrtno. Takšen na primer je bil pred leti padec med fotografiranjem na Triglavu ali pa letos pozimi padec z Vrtače. Nedolgo nazaj pa je bil takšen primer na Zadnjem Voglu: poškodovan je bil otrok, ki je na določeni točki stopil preveč nazaj, izgubil ravnotežje in padel. Obiskovalcem gora sicer nihče ne odreka spominov tudi v taki obliki, ampak naj bo fotografiranje varno tako zanje kot za druge.

Poziv policistov gorske policijske enote

Apeliramo na vse obiskovalce gora, da se zaradi njihove lastne varnosti in varnosti drugih res dobro informirajo o poti, na katero se podajo. Vir informacij naj bodo uradne karte in vodniki planinskih poti, kjer so podatki realni. Kritično presodite verodostojnost objav na družbenih omrežjih, kjer nekateri s hvalisanjem podcenjujejo težavnosti poti.

Vse obiskovalce gora pozivamo, naj ne zahajajo z označenih poti v brezpotja, ampak naj se držijo markiranih poti. Zaradi bližnjic je bilo že preveč poškodovanih in tudi mrtvih v gorah.

Dodatno težavo lahko predstavljajo tudi bolezenska stanja posameznika, če se ta iz različnih razlogov zakomplicirajo. Vsak obiskovalec gora se mora zavedati, da pomoč ni na dosegu roke.

IMG 20200708 115428 zm

Primer ene novejših fotografij, ki dokazuje naše ugotovitve in kaže tudi na eno najpogostejših napak: Gre za skupino planincev, ki so se odpravljali na vrh Triglava po zavarovani poti, in sicer brez samovarovalnih kompletov in pasov, obuti pa le v platnene športne copate. Dodajamo, da so se za opozorilo zahvalili in pot nadaljevali v smeri vrha.

Ljudje razmišljamo, da bo šlo vse gladko in brez težave, ampak nesreče v gorah se dogajajo in ni jih malo, pa tudi poškodbe so lahko zelo hude. Tudi zato bo policija skozi sezono še prisotna v gorah, policisti pa so tudi v ekipi za helikoptersko reševanje, kjer bodo ugotavljali, kaj je vzrok za nesrečo in obravnavali dogodke, tako kot je to v dolini.

100 0006

Do sedaj smo izvedli sedem preventivnih akcij na 12 različnih lokacijah. Poleg hribov smo kontrolirali tudi vzletišča za jadralne padalce, saj je letni delež reševanj jadralnih padalcev kar 30 % vseh reševanj v gorah. Prav tako smo nadzirali gibanje in vodenje na zavarovanih plezalnih smereh (feratah).

Pred nami so še štiri načrtovane preventivne akcije, na šestih različnih lokacijah oz. planinskih poteh. Prva med njimi bo v soboto, 18. julija 2020, na Mangartu.

Velik preventivni učinek je tudi dežurstvo policistov v dežurni ekipi za helikoptersko reševanje v gorah, kjer smo prisotni na vseh reševalnih akcijah. Naša prisotnost je pomembna tudi za to, da v vseh primerih ugotavljamo vzroke za nastanek gorske nesreče. Te podatke nato analitično obdelamo in obiskovalce gora nato opozarjamo napake, ki se dogajajo, oz. jih opozarjamo na najpogostejše vzroke za nesreče. Na podlagi ugotovitev analiz tudi načrtujemo svoje preventivne aktivnosti.

Povezane vsebine

V gore nikoli nepripravljeni!

Nasveti za pohodnike, planince, gornike