Sorodne objave

 

Policista Posebne policijske enote - Gorske enote sta v soboto, 18. julija 2020, na Mangartu izvajala preventivne aktivnosti za večjo varnost obiskovalcev gora. Pri tem se jima je pridružil tudi gorski vodnik iz Planinske zveze Slovenije.

Na vrh Mangarta so se odpravili po Slovenski smeri, kjer so zaradi nekoliko slabšega vremena – občasno je rahlo pršilo; padala je tudi sodra – srečali samo enega pohodnika. Z vrha so se spustili po Italijanski smeri, kjer so do sedla srečali okoli 20 pohodnikov. Vsi razen enega, ki so ga na to tudi opozorili, so bili ustrezno obuti.

Značilno za to smer je, da skoraj nihče ne uporablja čelade, kljub temu, da je tudi na tej smeri nekaj izpostavljenih delov, kjer je možnost padajočega kamenja. Na smeri je še vedno nekaj snežišč, preko katerih so sicer dokaj dobro shojene poti, vendar se zaradi vetra in razmeroma nizkih temperatur za ta čas na površini naredi trda skorja, zaradi česar je priporočljiva uporaba derez in cepina.

Na poti navzdol so tik pred koncem poti, ki je še zavarovan s klini in jeklenicami, naleteli na poškodovano oz. pretrgano jeklenico ter o tem obvestili Inšpektorat RS za okolje in prostor.

V okolici Mangartskega sedla je bilo že več ljudi. Nekateri niso bili primerno opremljeni za pot na vrh; po opozorilu policistov in gorskega vodnika PZS so se pohodniki odločili iti samo do sedla.

Povezane vsebine

Obiskovalci gora, previdno!