Sorodne objave

 

Kobilarna Lipica je danes, 23. julija, Policiji predala dva plemenita lipicanska konja, imenovana 722 Pluto Wera XXVIII in 730 Pluto Betalka XXV, stara osem let. Konja sta osnovno ujahana in se bosta lahko pridružila štirim lipicancem od skupno 13 konj na Postaji konjeniške policije v Ljubljani, kjer bosta imela 28-dnevno preizkušanje.

IMG 2570

Lipicanca odlikujejo zanesljivost, dober temperament in miren značaj, ki so vselej potrebni za zahtevno delo v policijskih vrstah. V prihodnjih dneh ju čaka dodatno usposabljanje in preizkušanje. Če bosta konja uspešno opravila tudi drugi, 28-dnevni preizkus, bosta po določenem roku prešla v last Policije oz. Republike Slovenije na podlagi Sporazuma o medsebojnem sodelovanju med Kobilarno Lipica in Policijo ter skladno z letnim programom o medsebojnem sodelovanju.

Konja bosta nato vključena v vse operativne, promocijske in protokolarne naloge policije. Pri teh se lipicanski konji vedno zelo dobro izkažejo, saj jih odlikuje vsestranska uporabnost. Lipicanci so sicer najbolj poznani kot čudoviti beli konji, ki z elegantnimi koraki, ponosom in lepoto navdušujejo v predstavah klasične dresure, priljubljeni pa so tudi kot elegantni vprežni konji. Policija sicer že več desetletij uporablja konje pri izvajanju skorajda vseh nalog policije, pri čemer je še posebej učinkovita pri preprečevanju tako prekrškov kot tudi kaznivih dejanj.

IMG 2555

V zadnjem času je konjenica aktivnejša pri preprečevanju in odkrivanju ilegalnih migracij tako na t. i. zeleni meji kot tudi v notranjosti, kljub temu, da je namen konjenice predvsem preventivne narave. Tako so policisti v zadnjem tednu s službenimi lipicanci prestregli tudi skupino ilegalnih prebežnikov, našli pogrešano osebo in odkrili prepovedano drogo.

Prioriteta policijske konjenice je zavarovanje vseh vrst javnih zbiranj, shodov in demonstracij, še posebej tistih, kjer je mogoče pričakovati, da bo javni red in mir huje ali množično kršen. Spomnimo se, da so v letu 2012 ob množičnih protestih prav policijski službeni konji pri varovanju javnih zbiranj odigrali eno ključnih nalog slovenske konjeniške policije. Policijski konj je odličen "pomočnik" policista in se dobro znajde v raznovrstnih situacijah in nalogah.

Povsem drugo področje dela pa je izvajanje preventivnih aktivnosti, kjer prav policisti konjeniki vedno znova očarajo vse navzoče, še zlasti naše najmlajše.

Postaja konjeniške policije Ljubljana bo v naslednjih tednih še dokončno preizkusila oba prevzeta lipicanca in ju čim bolje pripravila za opravljanje policijskih nalog.