Sorodne objave

 

Na kontrolnih točkah med Slovenijo in Avstrijo se tudi ta vikend, od petka, 28. avgusta, do vključno nedelje, 30. avgusta 2020, zaradi preprečevanja širjenja covid-19 pričakuje poostrena vstopna kontrola na avstrijski strani. Za Karavanke in Ljubelj to pomeni možnost zastojev in v primeru zelo povečanega prometa tudi občasne zapore obeh predorov, tako Ljubelja kot Karavank. Zato v policiji pozivamo k previdni vožnji in uporabi manj obremenjenih prehodov.

Pretekli vikend so slovenski policisti zaradi poostrene kontrole na avstrijski strani na Karavankah reševali enega najtežjih zastojev do sedaj. V soboto in v noči na nedeljo se je namreč pred Karavankami ustvarila 12-kilometrska kolona, čakalna doba za vstop v predor pa je bila zaradi kontrole tudi do 15 ur. Zastoji so za to obdobje sicer običajni, letos pa na čakalne dobe še dodatno vplivajo ukrepi sosednjih držav zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja covid-19.

Zelo visoka gostota prometa je zaradi zaključka počitnic ta vikend napovedana tudi po slovenskem prometnem koledarju.

Voznike zato opozarjamo, naj se na pot dobro pripravijo še pred začetkom vožnje in naj tudi sproti spremljajo prometne informacije, prometno signalizacijo in portale. V primeru zastoja na avtocesti naj ustvarijo reševalni pas. S sabo naj imajo dovolj tekočine. V primeru običajne kontrole in ob 8-kilometrskem zastoju na Karavankah, je čakalna doba za vstop v Avstrijo do 6 ur. Kako bo ta vikend, ni mogoče z gotovostjo napovedati.

Državljani Avstrije naj na območju Gorenjske v smeri Avstrije uporabijo kontrolni točki Korensko sedlo in Jezersko. Obe toči sta namenjeni njim in državljanom Slovenije.

V primeru večjega zastoja je preusmeritev na druge mejne prehode izven Gorenjske predvidena že na območju Ljubljane. Zato je zelo pomembno, da vozniki spremljajo prometno signalizacijo, prometne informacije in portale.

Slovenskim voznikom v primeru zastojev pri vožnji v smeri Karavank svetujemo izločanje z avtoceste že v Radovljici in Lescah. Opozorilo velja od petka do vključno nedelje.

Prav tako je v primeru lepega vremena pričakovati zelo gost promet z zastoji tudi v smeri Bleda in Bohinja. Minuli vikend je bila kolona v smeri Bleda že na avtocesti, okoli 500 metrov pred izvozom za Lesce. Obstaja verjetnost, da bodo bolj obremenjene tudi druge ceste, ki vodijo proti turističnim krajem, in vzporednice z avtocesto. Pozivamo k upoštevanju prometnih pravil in previdnosti.