Sorodne objave

 

Med 12. in 18. oktobrom 2020 bo potekala nacionalna preventivna akcija za večjo varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov. V tem času bomo policisti poostreno nadzirali, ali spoštujete pravila. Nadzor bo usmerjen predvsem v preprečevanje in opozarjanje na najpogostejše kršitve. Preverjali bomo denimo tehnično brezhibnost vozil, pravilnost pripetosti tovora, spoštovanje omejitev hitrosti, tudi upoštevanje obveznih počitkov in odmorov. Utrujenost voznika je namreč pomemben dejavnik tveganja, po podatkih Evropske komisije iz leta 2018 botruje približno 20 % nesreč, v katerih so udeležena tovorna vozila. Pazite nase in na druge!

Pri tovornih vozilih in avtobusih je še posebej pomembna tudi ustrezna varnostna razdalja, saj je zavorna pot pri njih daljša. Med ugotovljenimi kršitvami pri voznikih tovornih vozil letos izstopata neprilagojena hitrost in uporaba mobilnega telefona, število kršitev pa se povečuje. Gre za pomembna dejavnika tveganja, ki lahko privedeta do nastanka prometne nesreče, česar se morajo vozniki zavedati, prilagoditi hitrost vožnje in se med vožnjo odreči uporabi mobilnega telefona.

IMG 5425

V prvih devetih mesecih skoraj 30.000 kršitev prometnih predpisov pri voznikih tovornih vozil, četrtina zaradi hitrosti, petina zaradi uporabe mobilnega telefona

V prvih devetih mesecih (od 1. januarja do 30. september 2020) je bilo skupaj ugotovljenih 248.105 kršitev prometnih predpisov, od tega je bilo pri voznikih tovornih vozil ugotovljenih 29.912 kršitev (v primerljivem obdobju 2019 pa 29.429 kršitev), kar je 1,6 % več kot lani. Pri voznikih avtobusov pa je bilo ugotovljenih 449 kršitev (lani 862 kršitev), kar je 47,9 % manj kot v primerljivem obdobju lani.

Najpogostejše kršitve so bile povezane s prekoračitvijo hitrosti - 7.203 kršitev (lani 6.693 kršitev), uporabo mobilnega telefona - 5.911 kršitev (lani 4.869 kršitev), neuporabo varnostnega pasu - 4.307 kršitev (lani 4.189 kršitev), nepravilnosti na tovoru - 1.435 kršitev (lani 1.624 kršitev) ter nepravilnosti pri prehitevanju - 1.304 kršitev (lani 1.183 kršitev).

IMG 5411

Nasveti voznikom tovornih vozil in avtobusov

Ob tej priložnosti znova opozarjamo vse voznike tovornih vozil in avtobusov - upoštevajte prometna pravila in omejitve hitrosti.

Med vožnjo obdržite ustrezno varnostno razdaljo. Ta je pri težjih tovornih vozilih daljša.

Upoštevajte predpisan čas vožnje, odmorov in počitkov, in to ne le zaradi visokih kazni, ampak predvsem zaradi svoje varnosti in varnosti drugih udeležencev v cestnem prometu. Pomembno je namreč, da vozite spočiti in v ustreznem psihofizičnem stanju, saj lahko zmanjšana pozornost za volanom večdesettonskega vozila pripelje do hude prometne nesreče. Zato primerno ukrepajte že ob prvih znakih zaspanosti: varno ustavite vozilo, privoščite si krajši spanec (15–20 minut), nato popijte kavo in šele zatem nadaljujte vožnjo!

Vedno se pripnite z varnostnim pasom! Če je voznik pripet, se ob trku zmanjša tveganje za smrt za 50 odstotkov. Tako kot je pomembno, da se pripnete za volanom, je pomembno tudi, da je pravilno in varno pripet vaš tovor. Ker za vsako vrsto tovora veljajo posebna pravila, se o njih pravočasno poučite.

Akcija je usklajena s policijami drugih evropskih držav in jo koordinira Evropsko združenje prometnih policij ROADPOL.

Več informacij najdete v sporočilu za javnost na spletni strani Javne agencije RS za varnost prometa.