Sorodne objave

 

Z današnjim dnem so pričeli veljati novi ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa. Ob slabšanju epidemiološke slike, ki dodatno bremeni zdravstveno osebje, zato v policiji in agenciji za varnost prometa pozivamo: spoštujte ukrepe in skrbite tudi za prometno varnost. Solidarnost do zdravstvenih delavcev je moč izkazati tudi tako, da se vsi, ki se odpravljate na neodložljivo pot, v prometu obnašate odgovorno, dosledno spoštujete cestnoprometne predpise in razmere na cesti ter se ne izpostavljate nepotrebnim tveganjem. Slednje še posebej velja za ranljivejše skupine udeležencev, kot so pešci, kolesarji in motoristi. Obeta se sončen konec tedna, tudi nekoliko višje temperature, ki bodo na ceste privabile številne. Poskrbite za svojo varnost in varnost drugih.

ceste

Do konca letošnjega septembra se je na slovenskih cestah pripetilo 11.672 evidentiranih prometnih nesreč, v katerih je življenje izgubilo 72 udeležencev v prometu, 552 je bilo hudo in 4.087 lažje telesno poškodovanih. Posamezni vozniki hitrosti in načina vožnje žal še vedno ne prilagodijo sposobnostim za vožnjo, stanju ceste ter preglednosti na njej, gostoti in drugim značilnostim prometa, vremenskim razmeram ter značilnostim vozila in tovora. Ne zavedajo se, da je dovolj zgolj trenutek nepazljivosti, ki jim lahko popolnoma spremeni življenje, in da je lahko usodna že najmanjša napaka. Še posebej v jesenskih in zimskih mesecih, ko so dnevi krajši, ceste spolzke, mokre, pa tudi poledenele, so razmere za vožnjo bolj tvegane.

Obenem so zaradi trenutne vsesplošne situacije posamezniki lahko manj zbrani, opuščajo nekatere previdnostne navade ali so ohlapnejši pri spoštovanju prometnih predpisov. Zato Agencija za varnost prometa in Policija pozivata vse, ki se ob upoštevanju Odloka o začasni delni omejitvi gibanja ljudi zaradi preprečevanja okužb s SARS-CoV-2 odpravljajo na nujno pot, k najvišji meri previdnosti in doslednemu spoštovanju prometnih predpisov in razmer na cesti. Med spomladanskim valom epidemije se je od 16. marca do 31. maja 2020 povečalo število alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč. Med vsemi alkoholiziranimi povzročitelji prometnih nesreč do konca maja, ki so jim izmerili nad 2 promila alkohola v krvi, jih je bilo skoraj 70 % v času epidemije. Najvišja izmerjena stopnja alkoholiziranosti povzročitelja prometne nesreče je bila 3,13 promila, končala se je s smrtno prometno nesrečo. Zato znova že znano opozorilo: "Za volan ali krmilo motorja vselej sedimo le trezni!"

Vozniki, dosledno se pripenjajte z varnostnim pasom, med vožnjo ne uporabljajte mobilnega telefona, vozite zmerno, poskrbite za ustrezno varnostno razdaljo. Posebej bodite pozorni pri vključevanju na prednostne ceste, na katerih so motoristi, mopedisti in kolesarji. Prav tako pazite nanje pri zavijanju levo, ko vam motoristi, mopedisti ali kolesarji vozijo naravnost nasproti.

Motoristi, vozite previdno, kajti marsikateri voznik avtomobila vas morda lahko spregleda lai pa napačno oceni hitrost vaše vožnje. Obvezno uporabljajte zaščitno opremo in čelado, prilagodite hitrost vožnje razmeram na cesti in dosledno upoštevajte omejitve hitrosti. Nosite svetla, odsevna oblačila in imejte vedno prižgane luči. Posebna previdnost je nujna tudi zato, ker je asfaltna površina že hladna in ne omogoča optimalne oprijemljivosti pnevmatik z voziščem.

Tudi kolesarji poskrbite za svojo varnost. Kolo naj bi tehnično brezhibno Uporabljajte kolesarsko čelado, ki zmanjšuje težo posledic in poškodb glave za od 40 % do kar 70 %. Nosite svetla, odsevna oblačila, med kolesarjenjem pa nikar ne uporabljajte mobilnega telefona ali slušalk. Dosledno spoštujjte prometna pravila, saj veljajo tudi za vas.

Pešci, največ nesreč z udeležbo pešcev se zgodi v jesenskih in zimskih mesecih, ko so dnevi krajši, vidljivost pa slabša. Zato poskrbite za dobro vidnost z odsevnimi telesi in površinami (kresničke, odsevni trakovi, površine na oblačilih in obutvi), uporabljajte prometne površine, namenjene pešcem, pred prečkanjem ceste vselej preverite, ali imate prosto pot in je prečkanje varno.

Ravnajmo odgovorno in spoštljivo, naj bodo ceste prostor solidarnosti in ne objestnega ravnanja!

Več informacij najdete v sporočilu za javnost na spletni strani Javne agencije RS za varnost prometa.