Sorodne objave

 

Na virtualnem neformalnem zasedanju sveta ministrov EU za notranje zadeve, ki sta se ga udeležila notranji minister Aleš Hojs in namestnik generalnega direktorja policije Jože Senica, so razpravljali o prihodnjih korakih pri politiki o migracijah in azilu, trenutnem stanju in prihodnosti schengenskega območja ter prihodnosti agencije Europol.

IMG 20210128 WA0025

Portugalsko predsedstvo nadaljuje z razpravami na osnovi napredka nemškega predsedstva in se osredotoča na tri ključne elemente za oblikovanje skupne migracijske politike EU: zunanjo dimenzijo, postopke na zunanji meji EU ter koncept odgovornosti in solidarnosti.

Razprava o prihodnosti schengenskega območja je minila predvsem v znamenju zaprtih notranjih meja in pozivov k omejitvi nenujnih potovanj zaradi pandemije covida-19.

Evropska komisija je decembra lani predlagala spremembo mandata agencije Europol, s čimer se portugalsko predsedstvo prednostno ukvarja. Slovenija se strinja s prednostno obravnavo tega dosjeja. Ta namreč predstavlja dobro podlago za okrepitev vloge Europola in njegove podporne vloge državam članicam pri uspešnem preiskovanju različnih oblik organizirane kriminalitete, pri čemer je zagotovljeno tudi ustrezno varovanje osebnih podatkov.

Več v sporočilu za javnost ministrstva za notranje zadeve