Sorodne objave

 

Vlada je izdala Odlok o spremembah Odloka o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19, ki je začel veljati 5. februarja in velja do 12. februarja 2021. Med glavnimi spremembami je zmanjšanje števila izjem za vstop brez karantene in negativnega testa, za določene izjeme pa je treba predložiti negativni test, ki ni starejši od sedem dni.

Glavne spremembe

  • Manj izjem za vstop brez karantene in negativnega testa. Po novem je deset izjem za vstop v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu in brez predložitve negativnega izvida testa.
  • Določene izjeme za vstop brez karantene, a z negativnim testom (PCR ali hitri antigenski test), ki ni starejši od sedem dni. Za štiri izjeme, ki so veljale do sedaj, ne bo več možen vstop brez napotitve v karanteno na domu in brez predložitve negativnega testa. Zanje se po novem zahteva predložitev negativnega izvida testa na prisotnost SARS-CoV-2, ki ni starejši od sedem dni od odvzema brisa.

Še vedno pa velja, da se vse osebe, ki ne sodijo med nobeno od izjem, ob vstopu napoti v desetdnevno karanteno na domu, razen če predložijo negativni izvid

  • testa PCR (ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa) oziroma
  • hitrega antigenskega testa (ki ne sme biti starejši od 24 ur od odvzema brisa).

Karanteno na domu lahko kadarkoli prekinejo z negativnim testom (PCR ali hitri antigenski test). Pomembno: Kateri testi so prepoznani kot ustrezni?

Rdeči seznam držav

Na seznamu držav članic EU oziroma schengenskega območja je sprememba pri administrativnih enotah Norveške in Danske. Na seznamu tretjih držav ni sprememb.

Povezane vsebine

Vse najpomembnejše informacije, pravila in napotki, ki jih potniki potrebujejo ob prehajanju meja med epidemijo novega koronavirusa, predstavitev ukrepov, ki ob tem veljajo, opis vseh izjem in pregled držav, ki so uvrščene na rdeči seznam: Prehajanje meja

Odlok o spremembah Odloka o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19 (Uradni list RS, št. 15/21)

Odlok o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19 (Uradni list RS, št. 5/21, 9/21 in 12/21)