Sorodne objave

 

S ponedeljkom, 8. februarja 2021, se začenja enotedenski nadzor nad tovornimi vozili in avtobusi, ki ga bomo izvajali vse do 14. februarja 2021. Nadzor bo evropsko usklajen in bo pod skupnim imenom Truck & Bus potekal v večini evropskih državah hkrati.

Policisti bomo posebno pozornost tudi tokrat namenili morebitnim kršitvam v zvezi s prehitevanjem tovornih vozil na avtocestah, prekoračitvami časa trajanja vožnje in prevažanjem tovora oz. preobremenjenostjo vozil, ob tem pa tudi kršitvam zaradi neuporabe varnostnega pasu, prekoračitev hitrosti in uporabe mobilnih telefonov med vožnjo ter drugim kršitvam, ki so pri voznikih tovornih vozil najpogostejše.

Z akcijo želimo povečati varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov, zato jih ob tej priložnosti znova opozarjamo, naj upoštevajo prometna pravila in omejitve hitrosti.

Tovornjaki Rouzes GettyImages GulliverFilm

Poostren nadzor nad tovornimi vozili in avtobusi bo v letu 2021 potekal tudi med 19. in 25. julijem ter med 11. in 17. oktobrom. Akcija je usklajena s policijami drugih evropskih držav in jo koordinira Evropska mreža prometnih policij ROADPOL.

Nasveti voznikom tovornih vozil in avtobusov

Ves čas vozite zbrani in pozorni na vožnjo - ne uporabljajte mobilnega telefona!

Med vožnjo obdržite ustrezno varnostno razdaljo. Ta je pri težjih tovornih vozilih daljša.

Upoštevajte predpisan čas vožnje, odmorov in počitkov, in to ne le zaradi visokih kazni, ampak predvsem zaradi svoje varnosti in varnosti drugih udeležencev v cestnem prometu. Pomembno je namreč, da vozite spočiti in v ustreznem psihofizičnem stanju, saj lahko zmanjšana pozornost za volanom večdesettonskega vozila pripelje do hude prometne nesreče. Zato primerno ukrepajte že ob prvih znakih zaspanosti: varno ustavite vozilo, privoščite si krajši spanec (15–20 minut), nato popijte kavo in šele zatem nadaljujte vožnjo!

Vedno se pripnite z varnostnim pasom! Če je voznik pripet, se ob trku zmanjša tveganje za smrt za 50 odstotkov. Tako kot je pomembno, da se pripnete za volanom, je pomembno tudi, da je pravilno in varno pripet vaš tovor. Ker za vsako vrsto tovora veljajo posebna pravila, se o njih pravočasno poučite.

Povezane vsebine

Kadar voziš, ne uporabljaj telefona!