Sorodne objave

 

Telefoniranje med vožnjo je med slovenskimi vozniki vse bolj prisotno. Ti se žal premalo zavedajo, da uporaba mobilnega telefona za volanom bistveno zmanjša njihovo zbranost. Zaradi tega lahko spregledajo pomembno prometno signalizacijo in se prepočasi odzovejo na nepredvidljive razmere na cesti. Takšne okoliščine lahko povzročijo hudo prometno nesrečo.

 Ne telefoniraj med voznjo

Voziš? Izklopi telefon.

 To je osrednje sporočilo preventivne akcije Javne agencije RS za varnost prometa, pri kateri sodeluje tudi policija.
 

Uporaba mobilnih telefonov med vožnjo je nevarna.
Če med vožnjo uporabljate mobilni telefon, je možnost, da boste imeli prometno nezgodo, 4-krat večja.

Si predstavljate, kaj vse se lahko zgodi?
Poglejte si oglas in potem dobro razmislite, preden spet sedete v avto s prižganim telefonom!

Šteje vsaka sekunda. Šteje vsako življenje.
Kar koli že je, lahko počaka.


Namen preventivne akcije je zmanjšati možnost udeležbe v prometnih nesrečah, ki bi bile posledica uporabe mobilnega telefona med vožnjo, in ozavestiti širšo javnost o tem, kako nevarno je med vožnjo pogovarjanje po mobilnih telefonih. Policisti se v akcijo vključujemo tako s preventivnimi dejavnostmi kot tudi poostrenimi nadzori, ki jih izvajamo med rednim delom.  

Motnje pozornosti med vožnjo, kamor štejemo tudi uporabo mobilnih telefonov, so lahko tudi dejavnik nastanka prometnih nesreč. Po nekaterih tujih raziskavah je tveganje za nastanek prometne nesreče kar štirikrat večje, če med vožnjo govorimo po telefonu.
 

Slovenska zakonodaja telefoniranje med vožnjo dovoljuje, a le v primeru, če je v vozilo vgrajena naprava za prostoročno telefoniranje. Kljub temu pa v policiji svetujemo, da med vožnjo ne telefonirate, saj je vožnja aktivnost, ki ji moramo posvetiti vso našo pozornost! 

V primeru nujne uporabe mobilnega telefona je zato najbolj varno, da se ustavite na primernem mestu zunaj vozišča in pot nadaljujete šele, ko končate s pogovorom.

pasica