Sorodne objave

 

Telefoniranje med vožnjo je med slovenskimi vozniki čedalje bolj prisotno. Ti se žal premalo zavedajo, da uporaba mobilnega telefona za volanom bistveno zmanjša njihovo zbranost. Zaradi tega lahko spregledajo pomembno prometno signalizacijo in se prepočasi odzovejo na nepredvidljive razmere na cesti. Takšne okoliščine pa lahko povzročijo hudo prometno nesrečo.

 slika sporočila preventivne akcije - Voziš? Izklopi telefon!

Voziš? Izklopi telefon.

 To je osrednje sporočilo preventivne akcije Javne agencije RS za varnost prometa, pri kateri sodeluje tudi policija.
 

Uporaba mobilnih telefonov med vožnjo je nevarna.
Če med vožnjo uporabljate mobilni telefon, je možnost, da boste imeli prometno nezgodo, štiri krat večja.

Si predstavljate, kaj vse se lahko zgodi?
Poglejte si oglas in potem dobro razmislite, preden spet sedete v avto s prižganim telefonom!

Šteje vsaka sekunda. Šteje vsako življenje.
Kar koli že je, lahko počaka.


Namen preventivne akcije je zmanjšati možnost udeležbe v prometnih nesrečah, ki bi bile posledica uporabe mobilnega telefona med vožnjo, in širšo javnost ozavestiti o tem, kako nevarno je pogovarjanje po mobilnih telefonih med vožnjo. Policisti se v akcijo vključujemo tako s preventivnimi dejavnostmi kot tudi poostrenimi nadzori, ki jih izvajamo med rednim delom.  

Motnje pozornosti med vožnjo, kamor štejemo tudi uporabo mobilnih telefonov, so lahko tudi dejavnik nastanka prometnih nesreč. Po nekaterih tujih raziskavah je tveganje za nastanek prometne nesreče kar štirikrat večje, če med vožnjo govorimo po telefonu.
 

Tudi prostoročno telefoniranje ni varno

Slovenska zakonodaja telefoniranje med vožnjo dovoljuje, če je v vozilo vgrajena naprava za prostoročno telefoniranje. Kljub temu v policiji svetujemo, da med vožnjo ne telefonirate, saj je vožnja aktivnost, ki ji moramo posvetiti vso pozornost! 

V primeru nujne uporabe mobilnega telefona je najvarneje, da se ustavite na primernem mestu zunaj vozišča in pot nadaljujete šele, ko končate pogovor.

napis: Trenutno nedosegljiv

Povezane vsebine

Prometna varnost