Sorodne objave

 

Javna agencija RS za varnost prometa (AVP) nam je danes, 15. marca 2021, v uporabo predala 16 silhuet policistk in policistov z radarjem, za vsako policijsko upravo po dve silhueti, za kar se ji v Policiji zahvaljujemo. Direktor AVP Jože Hribar in vodja Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi mag. Ivan Kapun sta ob tej priložnosti poudarila, da gre za ukrep, ki dokazano prispeva k večji prometni varnosti, saj se hitrost vožnje zmanjša do 20 odstotkov, občutno manj pa je tudi prekrškov.

FOTO AVP silhuete predaja1

V promet se vrača vse več različnih udeležencev, obseg prometa se povečuje iz tedna v teden, na cestah je vse več kolesarjev in pešcev, prav tako se je že začela motoristična sezona. S silhuetami v naravni velikosti želimo prispevati k večji prometni varnosti, tako da vse voznike spodbujamo, naj spoštujejo cestnoprometne predpise in zmanjšajo hitrost vožnje. Danes, 15. marca, je obenem dan, ko je predvidena menjava zimskih gum za letne, toda vreme je še vedno precej spremenljivo, zato z menjavo še ni potrebno treba hiteti, kljub koledarski pomladi, ki se začenja konec tega tedna. Vsem voznikom zato priporočamo spremljanje razmer na cestah in prilagoditev vožnje ter dosledno spoštovanje predpisov.

Skupaj z agencijo smo se letos odločili za širitev tega preventivnega ukrepa

Jože Hribar, direktor AVP, je v današnji izjavi za javnost izpostavil: "Silhuete imajo neposreden pozitiven učinek na umirjanje prometa, ki s tem postaja varnejši za vse udeležence. Agencija se je zato ob povečevanju obsega prometa odločila za širitev tega preventivnega ukrepa. Veseli nas dobro sodelovanje s Policijo, saj nas povezujejo skupna prizadevanja za večjo varnosti vseh udeležencev v prometu. Ob tej priložnosti pozivamo vse voznike, naj spoštujejo vsa cestnoprometna pravila in hitrost vožnje prilagodijo razmeram na cesti. Upoštevajo naj, da je v prometu več pešcev, kolesarjev in motoristov, zato naj vozijo še posebej strpno in previdno."

Mag. Ivan Kapun, vodja Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi, pa je dejal: "V preteklosti je policija silhuete uporabljala predvsem na tistih cestnih odsekih, kjer se je prometna varnost poslabšala, in na odsekih cest, ki jih za svojo vožnjo pogosto uporabljajo motoristi. Primer dobre prakse so aktivnosti v dolini Soče, kjer so se silhuete pokazale kot učinkovito preventivno sredstvo. Policijske uprave so na podlagi teh dobrih izkušenj izrazile željo po nadaljevanju opisane prakse. Zato smo se z AVP dogovorili, da bomo silhuete poleg ostalih aktivnosti uporabljali tudi letos. Vsaka policijska uprava bo dobila dve silhueti, ki bosta oplemenitili preventivne aktivnosti na področju varnosti cestnega prometa. Agenciji za varnost prometa se zahvaljujemo za pripravljenost pri podpori našim prizadevanjem za boljšo cestnoprometno varnost."

V času meritev učinka silhuet nižje hitrosti in manj prekrškov

Ta ukrep se je v preteklosti že izkazal kot pozitiven. AVP je v sodelovanju s Policijo avgusta 2019 predstavila dodatno obliko preventivnih aktivnosti za večjo prometno varnost. V Posočju (ob cestah na območju bovške policijske postaje) je skupaj s Policijo postavila silhuete policista in policistke z radarjem v naravni velikosti. Podobne silhuete je sicer slovenska policija v preteklosti že uporabljala. Agencija je nato s pomočjo stacionarnih merilnikov hitrosti preizkusila vpliv silhuet na umirjanje prometa. Rezultati so pokazali padec povprečnih hitrosti na merjenih odsekih do 20 odstotkov. Znižalo se je tudi število ugotovljenih prekrškov. Na lokaciji meritev z omejitvijo hitrosti 40 km/h se je število ugotovljenih prekrškov zmanjšalo za 68 odstotkov, na lokaciji meritev z omejitvijo hitrosti 50 km/h pa za kar 89 odstotkov.

Podrobnejše informacije in statistični podatki o aktualni prometni varnosti (število prometnih nesreč, njihove posledice in vzroki) so dostopni v sporočilu za javnost AVP: Za več varnosti na slovenskih cestah: 16 silhuet policistk in policistov za 8 policijskih uprav

Povezane vsebine

Policijske silhuete v Posočju pri umirjanju prometa izjemno učinkovite