Sorodne objave

 

Slovenska policija sodeluje v evropskem preventivnem projektu Ustavimo žeparje (ang. Stop Pickpockets), s katerim želimo vzpodbuditi samozaščitno ravnanje pri ljudeh in jih opozoriti na prisotnost žeparjev.

Spletna stran projekta Stop pickpockets.eu

Spletna stran projekta: StopPickpockets.eu

Gre za vseevropsko akcijo preprečevanja žeparjenja na vlakih, pri kateri je nemška policija združila prizadevanja več evropskih držav. V preventivni akciji sodelujeta tudi Europol in Railpol, v Sloveniji pa so poleg policije pri projektu aktivne tudi Slovenske železnice.

Žeparji so med nami, pazite se jih. Pa ne le na vlakih in železniških postajah!

Ob tej priložnosti predstavljamo več metod, ki jih uporabljajo žeparji, da se lahko ustrezno zaščitite in še pravočasno preprečite, da vas ne okradejo. Mednarodna preventivna akcija stop-pickpockets.eu je sicer naravnana predvsem na preprečevanje žeparjenja na železniških postajah, vendar se opisanih načinov žeparjenja storilci poslužujejo povsod, kjer je večja koncentracija ljudi (ulice, trgovine, trgovska središča, vlaki, avtobusi, postajališča ipd.).

Kako delujejo žeparji, katere metode uporabljajo?

Žeparji obožujejo gnečo in tesen stik z žrtvami. Gnečo na železniških postajah in vlakih, pa tudi drugod, lahko namreč izkoristijo za neopazno krajo.

Večina tatov in žeparjev sodeluje med seboj in dela v skupinah. Tipičen primer izvršitve tatvine je, da eden od žeparjev zamoti osebo, drugi sostorilec pa ji ukrade denarnico.

Žeparji imajo raznolike načine izvrševanja tatvin, zato vam v spodnjih videoposnetkih predstavljamo najpogostejše.

oviralec1Oviralec (ang. The Blocker)

Zapre ali ovira konec (tekočih) stopnic, tako da se ljudje nakopičijo, in medtem ko so vsi pozorni na dogajanje spredaj, njegov pajdaš od zadaj seže žrtvi v žep ali torbo in ji ukrade denarnico.

Video: Oviralec  

Zaletavec2Zaletavec (ang. The Bumper)

V množici/gneči se zaleti v žrtev in ji pri tem, on ali njegov pajdaš, seže v žep ali torbo in ukrade denarnico.

Video: Zaletavec

 lazni turist3Lažni turist (ang. The Fake Tourist)

Sprašuje žrtev za smer in ji kaže zemljevid. Žrtvi, medtem ko ta jemlje zemljevid v roke, ukrade denarnico iz žepa ali torbe.

Video: Lažni turist

darovalec roz4Darovalec rož (ang. The Flower Giver)

Žrtev prijazno ogovori ter ji pokloni rožo, s čimer jo zmede, hkrati pa ji ukrade denarnico.

Video: Darovalec rož

 zahrbtna neroda5Zahrbtna neroda (ang. The Sneaky Spiller)

"Po nesreči"  polije oziroma umaže žrtev in ji skuša očistiti obleko, medtem pa ji ukrade denarnico iz žepa ali torbe.

Video: Zahrbtna neroda

trkalec na okna6Trkalec na okna (ang. The Window Knocker)

Potrka na okno vlaka ali avtobusa z zunanje strani in ko žrtev pogleda ven, njegov pajdaš, ki je na vlaku ali avtobusu, žrtvi ukrade denarnico iz torbe.

Video