Sorodne objave

 

Slovenski in avstrijski policisti so 20. maj, svetovni dan čebel, skupaj obeležili in opozorili na pomen čebel za ljudi. Pomembnosti varovanja okolja in nujnosti zaščite čebel se namreč zavedajo tudi upokojeni policisti, člani Kluba upokojenih delavcev Ministrstva za notranje zadeve Maribor. Zato je med njimi veliko čebelarjev. Še kako jih namreč skrbi prihodnost nenadomestljive vloge čebel, teh marljivih opraševalk in nabiralk cvetnega prahu.

Prav čebele so namreč najboljše pokazateljice čistosti lokalnega okolja, v katerem živimo. Imajo pa tudi vrline, kot so delavnost in pridnost, s katerimi se tudi Slovenci radi poistovetimo. Zato se čebelarji trudijo, da bi čimbolj ohranjeno naravo in čim več čebeljih družin zapustili prihodnjim generacijam.

IMG 20210520 113019

Na tej osnovi je prišlo do sodelovanja med Veleposlaništvom Republike Slovenije na Dunaju ter člani kluba upokojenih policistov iz Maribora in Čebelarskim društvom Alojz Greif iz Hoč. Čebelarja Marjana Lovrec in Peter Kolar sta podarila družini krajnskih čebel, ki ju je slovenska delegacija odpeljala na Dunaj.

Ob svetovnem dnevu čebel je slovenski čebelnjak, ki nudi dom dvema družinama kranjskih čebel, predsedniku deželne policije Dunaj Gerhardu Pürstlu podarila slovenska veleposlanica Ksenija Škrilec. Čebelnjak domuje na strehi dunajske policijske uprave. Za podarjeni čebelji družini bo skrbel policist dunajske policijske uprave, pridelane čebelje produkte pa bodo namenili za protokolarna darila. V Avstriji se tudi sicer zavzemajo za aktivno urbano čebelarstvo. Tako imajo v mestu postavljenih že več čebeljih panjev. Med drugim na strehi dunajske opere, umetnostno-zgodovinskega muzeja, na Mestni hiši, univerzah, šolah, hotelih.

20210520 104629

Slovesnost ob predaji čebelnjaka so poleg gostov iz Slovenije, predstavnikov slovenskega veleposlaništva in deželne policijske uprave, spremljali tudi pomembni avstrijski mediji Avstrije. Slovesnost je z glasbo Slavka Avsenika popestril kvintet avstrijskega policijskega orkestra. Toda najlepša pesem, ki so jo slišali zbrani, je bilo brenčanje čebel. Te so se po izpustu podale na krajši let in spoznavanje novega okolja. In prav v tem okolju so gostje po prireditvi okušali dobrote tradicionalne slovenske hrane.

IMG 20210520 113250

Tako so upokojeni policisti na najlepši možen način in z lastnim vzgledom opozorili na nujnost varovanja okolja ter na izjemen pomen čebel in drugih opraševalcev za človeštvo. Čebele najbolj ogroža namreč prav človek, čeprav živi v soodvisnosti s čebelami. Eden brez drugega namreč ne moreta preživeti. Zato bi se morali še bolj zavedati, da lahko za čebele veliko stori prav vsak posameznik. Balkone, terase in vrtove bi morali zasaditi z medovitimi rastlinami ter o pomenu čebel vseskozi ozaveščati že najmlajše.

In še čebelarski pozdrav – Naj medi!

Povezane vsebine:

Na strehi münchenskih policijskih objektov so odslej tudi slovenske čebele!