Sorodne objave

 

V javnosti so se pojavile različne informacije, da lahko imetniki "diplomatske potovalne listine", ki jo izdaja Društvo srečno življenje Belis, ob prehodu meje uveljavljajo izjemo ter ob prečkanju meje ne potrebujejo negativnega testa PCR in ne bodo napoteni v karanteno. Pojasnjujemo, da to ne drži.

Drži, da je prehod državne meje brez napotitve v karanteno na domu in brez predložitve negativnega izvida testa na prisotnost SARS-CoV-2 omogočen osebi z diplomatskim potnim listom. Dokazila za uveljavitev te izjeme so veljaven diplomatski potni list ali EU Laissez passer, kadar gre za službeno pot.

Komu se lahko izda diplomatski potni list, kakšen je obrazec diplomatskega potnega lista, kakšen je postopek za izdajo tega potnega lista in kakšne so ostale določbe v zvezi z diplomatskim potnim listom v Republiki Sloveniji, določa Zakon o potnih listinah državljanov Republike Slovenije skupaj s sprejetimi podzakonskimi akti. V skladu z nacionalno zakonodajo lahko diplomatski potni list v Republiki Sloveniji izda le Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije.

V primeru listin, ki jih izdaja navedeno društvo, ne gre za uradne potne listine, izdane v skladu z nacionalno zakonodajo, zato kljub napisu na tej listini "diplomatska potovalna listina" osebi, ki se z njo izkazuje, ne daje nobenih olajšav ali privilegijev, ki jih omogoča diplomatski potni list. Prav tako s to listino ni mogoče opraviti prestopa meje (v ali iz Slovenije), ampak je to mogoče le z veljavno potno ali drugo ustrezno listino.

Povezane vsebine

Prehajanje državne meje med epidemijo zaradi koronavirusa