Sorodne objave

 

Na Hrvaškem bodo med 17. julijem in 18. avgustom 2021 svoje delo opravljali trije slovenski policisti, ki bodo v pomoč slovenskim turistom. Slovenska policija bo namreč tudi letos na Hrvaško poslala tri slovenske policiste, ki bodo na vrhuncu turistične sezone hrvaškim policistom pomagali pri postopkih s slovenskimi državljani. Slovenske policiste lahko srečate v Pulju, na otoku Krk in otoku Pag.

20210701 120224

Pred odhodom jih je sprejel direktor Uprave uniformirane policije na Generalni policijski upravi Danijel Lorbek, srečanja se je udeležil tudi Roman Čoh iz Sektorja za mednarodne policijske operacije v Službi generalnega direktorja policije.

Slovenski policisti bodo svoje naloge opravljali na območju Istarske, Ličko-Senjske in Primorsko-Goranske policijske uprave v sodelovanju s hrvaškimi policisti. Sodelovali bodo pri policijskih dejavnostih, ki jih hrvaški policisti opravljajo v povezavi s slovenskimi državljani, predvsem pa omogočali hitrejšo komunikacijo s slovenskimi turisti ter dajali predloge glede obravnavanja slovenskih državljanov. Pri svojem delu bodo nosili uniformo slovenske policije in ne bodo oboroženi, prav tako policisti ne bodo izvajali policijskih pooblastil in ukrepov, za katere so pristojni samo hrvaški policisti.

Na Hrvaško odhajajo:

  • Dominik Kosi iz Policijske postaje Gornja Radgona, PU Murska Sobota, ki bo delal na območju PU Istarska, na Policijski postaji Pulj
  • Drago Butara iz Policijske postaje Krško, PU Novo mesto, ki bo delal na območju PU Primorsko - Goranska, na Policijski postaji Krk
  • Marjan Premzl iz Policijske postaje Ptuj, PU Maribor, ki bo delal na območju PU Ličko-Senjska, na Policijski postaji Novalja

Slovenski državljani se lahko na slovenske policiste obrnete preko slovenskega veleposlaništva v Zagrebu ali preko posameznih policijskih postaj, kjer bodo policisti delovali, torej policijskih postaj Pula, Krk in Novalja.

20210701 120255

Tovrstno sodelovanje med hrvaško in slovensko policijo poteka že od leta 2011 in se je izkazalo kot izjemno koristno. Prednosti prisotnosti slovenski policistov v času turistične sezone so predvsem, da so morebitni policijski postopki s slovenskimi državljani krajši, česar so v prvi vrsti najbolj veseli slovenski in hrvaški turisti, saj so krajši postopki zanje tudi manj stresni. Zaradi poznavanja jezika je tudi komunikacija veliko lažja, kar poenostavlja policijske postopke s tujimi državljani. Med turisti je zaznati tudi zadovoljstvo, saj se počutijo varneje ob prisotnosti domačega policista, ki obvlada njihov jezik in pozna okolje, iz katerega prihajajo. Po drugi strani je takšna oblika dela koristna tudi za policiste. Izmenjava informacij je hitrejša, saj ni zamudnega preverjanja podatkov preko drugih služb. Hrvaški policisti potrebne podatke pridobijo neposredno od slovenskega policista in obratno. Hkrati policisti izmenjujejo svoje operativno znanje, se drug od drugega učijo in tako soustvarjajo dobre prakse.

Glede na pretekle izkušnje, se tudi letos pričakuje, da bodo policisti angažirani predvsem na področju splošnih policijskih nalog, povezanih z zagotavljanjem javnega reda in miru, nadzorom cestnega prometa, kaznivimi dejanji idr. Pri obravnavi slovenskih državljanov bodo tako v postopkih, kjer bo potrebno pridobiti določene informacije za uspešen zaključek postopka, opravljali poizvedovanje preko evidenc policije, tako za osebe kakor tudi za vozila ter jih posredovali hrvaškim policistom. Hkrati bodo slovenske turiste seznanjali s preventivnimi nasveti glede varovanja njihovega premoženja v času dopusta. Letos bo delo naših napotenih policistov pomembno tudi z vidika nalog policije povezanimi z ukrepi za preprečevanja okužb s koronavirusom.

Hrvaška policija že več let v času poletne turistične sezone v svojo državo oziroma na določene turistične destinacije povabi predstavnike policij tistih držav Evropske unije, katerih državljani predstavljajo visok delež tujih turistov. Slovenska policija se je za tak način sodelovanja prvič odločila v letu 2011.