Generalni direktor policije dr. Anton Olaj je konec junija ter v juliju 2021 odredil dva strokovna nadzora in sicer strokovni nadzor na PU Ljubljana v zvezi z varovanjem neorganiziranega javnega shoda 25. junija 2021 in strokovni nadzor nad delom policistov PU Ljubljana in Centra za varovanje in zaščito v primeru kršitev javnega reda in miru pred državnim zborom med 5. in 7. julijem 2021.

Z ugotovitvami obeh nadzorov smo javnost že seznanili (sporočili sta dostopni na spletni strani Policija.si), napovedali pa smo, da se tudi ugotavlja morebitna odgovornost vpletenih.

V tej zvezi je generalni direktor policije sprejel odločitev, da zoper tri javne uslužbence na PU Ljubljana, v dveh različnih primerih, izda pisno opozorilo pred redno odpovedjo o zaposlitvi zaradi kršitev pogodbe o zaposlitvi.

Naj še pojasnimo, da je namen nadzora ugotavljanje skladnosti dela s predpisi in če so ugotovljene napake, odpravljanje le-teh zaradi zagotavljanja strokovnosti in zakonitosti dela ter ugotavljanje odgovornosti zanje. Gre za postopke, ki so bili opravljeni enako, kot v vseh ostalih primerih v preteklosti.

V letu 2021 je bilo v obdobju od 1. januarja 2021 do 4. avgusta 2021 za uslužbencem Policije izdanih 24 delovnopravnih ukrepov - opozoril pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi (PZ). V letu 2020 je bilo izdanih 34 opozoril pred redno odpovedjo PZ, v letu 2019 izdanih 48 opozoril pred redno odpovedjo PZ in v letu 2018 izdanih 42 opozoril pred redno odpovedjo PZ.

Zatrjevanja, ki jih je mogoče zaslediti v javnosti in se povezujejo z nadzori in izvedenimi ukrepi, ki namigujejo na "politizacijo policije", pa kategorično zavračamo.

Povezane vsebine

Predstavitev ugotovitev strokovnega nadzora na PU Ljubljana v povezavi z varovanjem neorganiziranega javnega shoda 25. junija 2021

Grožnje poslancem državnega zbora so v obravnavo prevzeli kriminalisti

Znane ugotovitve strokovnega nadzora na delom policistov v primeru kršitev javnega reda in miru pred državnim zborom med 5. in 7. julijem 2021