Sorodne objave

 

Ob vrnitvi s službovanja na Hrvaškem je tri slovenske policiste danes, 25. avgusta 2021, sprejel namestnik generalnega direktorja policije mag. Stanislav Vrečar.

IMG 8439

Z leve: namestnik generalnega direktorja policije mag. Stanislav Vrečar, Marjan Premzl iz Policijske postaje Ptuj, Dominik Kosi iz Policijske postaje Gornja Radgona, Drago Butara iz Policijske postaje Krško in Roman Čoh iz Sektorja za mednarodne policijske operacije v Službi generalnega direktorja policije

Slovenska policija je namreč od 17. julija do 18. avgusta 2021 na delo na Hrvaško napotila tri slovenske policiste, ki so na vrhuncu turistične sezone službovali v Pulju, na otoku Krk in otoku Pag. Na Hrvaškem so tako en mesec delali na Policijski postaji Pulj Dominik Kosi iz Policijske postaje Gornja Radgona, na Policijski postaji Krk Drago Butara iz Policijske postaje Krško ter na Policijski postaji Novalja Marjan Premzl iz Policijske postaje Ptuj.

IMG 8461

Slovenski policisti so nudili pomoč tako hrvaškim policistom, ki so imeli postopke s slovenskimi državljani, kot tudi slovenskim državljanom, ki so se znašli v postopku. Takšna oblika pomoči se je po desetih letih sodelovanja v projektu izkazala kot izjemno uspešna in koristna tako za naše državljane, ki počitnikujejo na Hrvaškem, za hrvaške policiste, ki jim slovenski nudijo pomoč pri premoščanju jezikovnih ovir in izmenjavi informacij s slovensko policijo, kot tudi za slovenske policiste, ki se vsakič domov vrnejo z novimi delovnimi in strokovnimi izkušnjami.

Slovenski policisti so bili angažirani predvsem na področju splošnih policijskih nalog, povezanih z zagotavljanjem javnega reda in miru, nadzorom cestnega prometa, kaznivimi dejanji idr. Slovenske turiste so seznanjali s preventivnimi nasveti, kako poskrbeti za varnost svojega premoženja tudi v času dopusta. Policisti so bili večkrat vključeni v preventivne aktivnosti na t. i. informacijskih točkah. Predvsem slovenski državljani so se v postopkih ob prisotnosti slovenskega policista počutili varneje. Kot so ob vrnitvi dejali policisti, so imeli veliko dela, njihova prisotnost na Hrvaškem pa se je izkazala kot pozitivna.

IMG 8456

Hrvaška policija že več let v času poletne turistične sezone na nekatere svoje turistične destinacije povabi predstavnike policij tistih EU držav in tretjih držav, katerih državljani predstavljajo visok delež tujih turistov. Slovenska policija se je za tak način sodelovanja prvič odločila v letu 2011 v okviru projekta Varna turistična sezona.