Sorodne objave

 

Uprava kriminalistične policije, prijavna točka Spletno oko (Center za varnejši internet Slovenije) in Združenje za informatiko in telekomunikacije pri Gospodarski zbornici Slovenije organizirajo že 11. strokovni posvet na temo spolnih zlorab otrok na spletu. Posvet bo v četrtek, 23. septembra 2021, med 9. in 15. uro, zaradi epidemioloških razmer pa bo tudi letos potekal po spletu.

Posvet je namenjen predvsem organom pregona, sodiščem, pripravljavcem zakonodaje, zaposlenim v šolstvu in centrih za socialno delo ter nevladnim organizacijam. Cilj posveta je poglobiti znanje o problematiki zlorab otrok na spletu za učinkovitejšo obravnavo primerov v praksi, hkrati pa na enem mestu združiti znanje in izkušnje vseh, ki se pri svojem delu srečujejo s tovrstnimi izzivi.

11. POSVET

Na letošnjem posvetu bodo s svojimi prispevki sodelovali:

  • Robert Tekavec, vodja Oddelka za mladoletniško kriminaliteto, Uprava kriminalistične policije,
  • Nina Jelen, OŠ Ivana Skvarče,
  • Maša Blaznik, TOM telefon,
  • Marko Puschner, Safe.si, FDV UL,
  • Irena Zemljič, Skupnost centrov za socialno delo Slovenije,
  • Bojana Kračan, Oddelek za mladoletniško kriminaliteto, Uprava kriminalistične policije,
  • doc. dr. Benjamin Lesjak, Univerza na Primorskem, DATAINFO.SI, d. o. o.

Posveta se bodo udeležili tudi predstavniki policij nekaterih držav Zahodnega Balkana in Europola, ki letos v sodelovanju s slovensko policijo začenjajo kampanjo Reci ne! Z njo želijo osvetliti problematiko spletnih spolnih zlorab v regiji, v kateri otroci lahko še hitreje postanejo žrtve, saj so jezikovne ovire med njimi in storilci manjše. S kampanjo želijo sodelujoče države sporočiti, da za storilce spolnih zlorab prek spleta državne meje ne obstajajo, prav tako pa meje ne obstajajo pri njihovih skupnih prizadevanjih za preprečevanje teh kaznivih dejanj in odkrivanje storilcev. Združeni v skupnem sodelovanju pri preprečevanju, odkrivanju in preganjanju spletnih spolnih zlorab želijo poudariti, da bodo storili vse za zaščito žrtev in da bodo zoper storilce ustrezno ukrepali.

Preprečevanje in preiskovanje spolnih zlorab otrok ter krepitev policijskega sodelovanja na tem področju z državami Zahodnega Balkana je med prednostnimi nalogami slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije.

Novinarji lahko posvet spremljate prek spletne povezave. Po dogodku bo posnetek posveta objavljen na spletni strani.

Medijski program

  • 9.00 - uvodni nagovori,
  • 12.45 - izjava za medije pred glavnim vhodom Fakultete za družbene vede (sodelovala bosta Andrej Motl, organizator posveta E-zlorabe otrok, in Robert Tekavec, ki bo predstavil kampanjo Reci ne! slovenske policije, Europola in nekaterih držav Zahodnega Balkana)

Povezane vsebine

Slovenska policija v sodelovanju z Europolom in policijami nekaterih držav Zahodnega Balkana začenja kampanjo Reci ne!

Spletno oko