Sorodne objave

 

Slovenska policija v sodelovanju z Europolom in policijami Hrvaške, Severne Makedonije, Srbije, Bosne in Hercegovine ter Črne gore v prihodnjem tednu začenja mednarodno kampanjo Reci ne!, s katero želi opozoriti na problematiko spletne spolne zlorabe otrok in mladostnikov v regiji. Če na spletu ni meja za storilce spolnih zlorab otrok in mladostnikov, potem tudi za policije ni in ne bo meja v njihovem skupnem boju za preprečevanje, odkrivanje in preiskovanje teh kaznivih dejanj.

ONLINE PROTECT IT B

Problematika spolnih zlorab otrok in mladostnikov v zahodnobalkanski regiji

Spolna zloraba otrok je posebno hudo kaznivo dejanje, ki ima za žrtve daljnosežne in resne posledice. Prek spleta lahko do spolne zlorabe pride še hitreje, saj storilci hitro, anonimno in brez posebnih stroškov dostopajo do otrok in mladostnikov v klepetalnicah, na forumih, spletnih straneh in družbenih omrežjih.

Za spletne spolne zlorabe je v tej regiji še manj ovir, saj storilci in žrtve izhajajo z jezikovno in kulturno podobnih območij. Komunikacija med storilcem in otrokom lahko steče hitreje prav zaradi zgodovinskih in družinskih povezav, enostavneje pride tudi do fizičnega stika med otrokom in storilcem.

Povpraševanje po spornih posnetkih na spletu v Evropi narašča

V času ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa so bili ljudje prisiljeni ostati doma in so bistveno več časa preživeli pred računalniki in pametnimi napravami. Enako velja za storilce, saj se je povpraševanje po posnetkih spolne zlorabe otrok občutno povečalo, po podatkih Europola v nekaterih državah članicah tudi za 25 odstotkov.

V primeru, ko je žrtev spletne spolne zlorabe otrok, je škoda še večja, saj mora ta živeti ob zavedanju, da fotografije in videoposnetki, ki prikazujejo najhujše trenutke njegovega življenja, krožijo po spletu in jih lahko vidijo vsi, tudi njegovi prijatelji, sorodniki, učitelji, bodoči delodajalci. Po podatkih organizacije Internet Watch Foundation je Evropska unija postala največja gostiteljica posnetkov spolne zlorabe otrok v svetovnem merilu.

ONLINE PROTECT IT A

Ob začetku kampanje Reci ne! bomo predstavili tudi promocijski video

V kampanji, ki se bo začela v četrtek, 23. septembra 2021, bodo predstavniki policij nekaterih držav Zahodnega Balkana in Europola skupaj s slovensko policijo javnosti posredovali sporočilo, da zanje v skupnem boju za preprečevanje, odkrivanje in preiskovanje teh kaznivih dejanj ni meja, enako kot to dejstvo na spletu izkoriščajo storilci spolnih zlorab otrok in mladostnikov.

Preiskovalci spolnih zlorab otrok sodelujejo na formalni in neformalni ravni, si izmenjujejo dobre prakse, izkušnje, organizirajo skupna usposabljanja ter si zagotavljajo čezmejno pomoč pri preiskovanju primerov spolnih zlorab, ko otrok in storilec prihajata iz dveh različnih držav.

V okviru kampanje Reci ne! so predstavniki policij Zahodnega Balkana, Europola in slovenske policije pripravili tudi promocijski video, ki ga bodo predstavili na 11. posvetu E-zlorabe otrok v četrtek, 23. septembra 2021.

Na tem področju krepimo mednarodno policijsko sodelovanje z državami Zahodnega Balkana

Preprečevanje in preiskovanje spolnih zlorab otrok ter krepitev policijskega sodelovanja na tem področju z državami Zahodnega Balkana so med prednostnimi nalogami slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije.

Boj proti spolnim zlorabam otrok je tudi za Evropsko unijo prednostna naloga. V okviru Europolove platforme Empact (European Multidisciplinary Platform against Criminal Threats), ki se ukvarja s konkretnimi operativnimi rešitvami aktualnih groženj, želi slovenska policija v sodelovanju z Europolom in policijami nekaterih držav Zahodnega Balkana osvetliti zavedanje, da so dejanja spolne zlorabe in spolnega izkoriščanja otrok ter vsebine, ki prikazujejo spolne zlorabe otrok, hude kršitve temeljnih človekovih pravic.

Povezane vsebine

Spletno oko

11. posvet E-zlorabe otrok - napoved dogodka