Sorodne objave

 

V Ljubljani se je danes, 8. novembra 2021, začel vseevropski sestanek strokovnjakov za varnost na velikih športnih prireditvah, še posebej nogometnih tekmah. Dvodnevni sestanek v okviru slovenskega predsedstva Svetu Evropske unije organizira Generalna policijska uprava, v okviru katere deluje tudi slovenska nogometna informacijska točka (ang. National football information point – NFIP).

 MG 8754a

Srečanja se udeležuje več kot 30 strokovnjakov za nogometno varnost iz držav članic EU in schengenskega območja ter t. i. tretjih držav.

Sestanek, ki poteka pod naslovom "Evropski Think tank", je s pozdravnim nagovorom odprl pomočnik generalnega direktorja policije Jože Senica. "Velike športne prireditve so za vsako državo gostiteljico tudi velik varnostni izziv," je dejal: "Zato se morajo priprave na vsak tak dogodek začeti že veliko pred njegovim začetkom. In pridobivanje kakovostnih, varnostno preverljivih podatkov je pri tem izjemnega pomena. Prepričan sem, da se bodo okrog tega dejstva ves čas vrtele tudi današnje strokovne razprave."

 

IMG 6933b

Po besedah Senice je slovenska policija pomen izmenjave informacij in mednarodnega policijskega sodelovanja na področju zagotavljanja varnosti na športnih prireditvah spoznala že med evropskim prvenstvom v košarki leta 2013, evropskim turnirjem v dvoranskem nogometu leta 2018, svetovnim pokalom v alpskem smučanju in smučarskih skokih ter ob drugih pomembnejših mednarodnih tekmovanjih.

"Kot del mednarodnega sodelovanja varnostnih organov po vsej Evropi cenimo možnost izmenjave izkušenj, ki so jih imeli tuji kolegi pri varovanju in nadzoru večjih športnih dogodkov v svojih državah. Gre za vzajemno sodelovanje, kajti tudi naša policija ob večjih športnih dogodkih nudi dragoceno podporo drugim državam, in sicer z izmenjavo informacij prek nacionalnih NFIP-ov (državnih informacijskih nogometnih točk), Interpola, Frontexa ter uradnikov za zvezo in opazovalcev, ne nazadnje pa tudi prek t. i. policistov spoterjev, ki imajo v zadnjih letih čedalje pomembnejšo vlogo, saj so vezni člen med policijo, navijaškimi skupinami, športnimi klubi in organizatorji," je pojasnil.

Več kot 30 strokovnjakov za nogometno varnost iz vse Evrope o učinkovitejšem zagotavljanju varnosti na velikih športnih prireditvah

Udeleženci bodo danes in jutri na delavnicah in v okviru posameznih delovnih skupin obravnavali različne vsebine, ki so namenjene učinkovitejšemu zagotavljanju varnosti na velikih mednarodnih športnih prireditvah z visoko stopnjo tveganja.

Tako bodo razpravljali o pravnih podlagah za svoje delo (med drugim tudi o posodobitvi t. i. mednarodnega nogometnega priročnika), sodelovanju na področju usposabljanja v okviru Cepola, delu z navijači (ki zaradi prostega gibanja znotraj schengenskega območja predstavljajo poseben izziv za evropske policije), preprečevanju nasilja in novih trendih neprimernega vedenja na tekmah, pomenu prepoznavanja potencialnih terorističnih groženj na športnih dogodkih, vplivu epidemije covida-19 na to področje dela in o drugih, tudi zelo konkretnih temah, kot so priprave na prihajajoče svetovno nogometno prvenstvo v letu 2022 in evropsko nogometno prvenstvo v letu 2024.

Povezane vsebine

Varovanje javnih shodov in prireditev