Sorodne objave

 

Najstarejši in največji policijski čoln P-111 smo danes, 17. novembra 2021, po 26 letih uporabe pospremili v zaslužen pokoj. V vlogi "zaposlenega" na Postaji pomorske policije Koper je lahko še zadnjič zaplul po slovenskem morju. Naloge, ki jih bo prevzel po svoji "upokojitvi", bodo namreč že kmalu povsem drugačne. Postal bo del zbirke Muzeja slovenske policije in bo kot največji policijski eksponat za stalno razstavljen v Parku vojaške zgodovine Pivka.

 Zadnja plovba p111 video1

Video: Zadnja plovba policijskega čolna P-111

Današnje slovesnosti so se udeležili minister za notranje zadeve Aleš Hojs, državna sekretarja Franc Kangler in dr. Božidar Predalič, vodja kabineta ministra za notranje zadeve Klemen Štibelj, generalni direktor Direktorata za logistiko in nabavo MNZ Matjaž Vede, vodja Sektorja uniformirane policije na Policijski upravi Koper Tomaž Čehovin, direktor Parka vojaške zgodovine Pivka mag. Janko Boštjančič in Lilijana Kozlovič kot nekdanja policijska inšpektorica in botra plovila P-111 ob njegovi slovesni splavitvi 21. junija 1995.

20211117 121556

Zvočni posnetek izjave Aleša Hojsa

Zvočni posnetek izjave Tomaža Čehovina

Zvočni posnetek izjave mag. Janka Boštjančiča

Vodja Sektorja uniformirane policije na Policijski upravi Koper Tomaž Čehovin je opisal tehnične in manevrske lastnosti čolna ter njegove naloge, ki so segale od rednega patruljiranja po morju do varovanja morske meje in reševanja ujetih v razburkanem morju. Po njegovih besedah je imela patruljna ladja, kot jo nekateri imenujejo, tako svoje prednosti kot pomanjkljivosti, a je kjub temu odlično služila svojemu namenu vseh teh 26 let.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs pa je predstavil prihodnje načrte za ta čoln in obenem podrobneje opisal logistični del postopkov predaje plovila, ki jih ureja Direktorat za logistiko in nabavo MNZ. Prevoz tega največjega plovila v zgodovini slovenske pomorske policije na razstavni prostor bo namreč tudi največji logistični podvig Ministrstva za notranje zadeve, namenjen ohranjanju policijske zgodovinske dediščine.

Kje in kdaj bo potekal izredni prevoz: Načrt izrednega prevoza (časovni termini in relacije)

20211117 120648

Mogočna "stoenajstka", skoraj 20 metrov dolgo in pet metrov široko plovilo, se poslavlja. Po jutrišnjem dvigu iz vode bo čoln v nedeljo, 21. novembra 2021, prepeljan v Pivko.

Stalna umestitev v Parku vojaške zgodovine Pivka bo plovilo P-111 rešila pred razrezom

Direktor Parka vojaške zgodovine Pivka mag. Janko Boštjančič je danes dejal, da so se v Parku z velikim veseljem odzvali na pobudo notranjega ministrstva, da bi prevzeli policijski čoln v odpisu in poskrbeli za njegovo predstavljanje v muzeju. Kot "XXL eksponat" se bo P-111 tako pridružil ostalim velikim razstavnim predmetom: nemški vojaški lokomotivi iz druge svetovne vojne, podmornici P-913 Zeta, helikopterju Mi-8 in drugim tamkajšnjim muzejskim eksponatom.

Plovilo P-111 bo s prenosom v zbirko Muzeja slovenske policije postalo največji predmet slovenske policijske kulturne dediščine, z razstavno umestitvijo v Park vojaške zgodovine Pivka pa največji policijski razstavni eksponat. Z njegovo muzejsko predstavitvijo pa bomo prihodnje leto začeli obeleževati 75-letnico pomorske policije.

20211117 124358

O policijskem čolnu P-111

Plovilo P-111 sodi med patruljno-reševalne ladje in je bilo (po vrsti zapletov) izdelano leta 1994 v Italiji, kjer je bilo na takratnem razpisu kot najprimernejši ponudnik izbrano italijansko podjetje Avionavtica. Tehnične specifikacije: dolžina 19,86 metra, širina 5 metrov, teža 44 BRT. Oprema: dva radarja ARPA, GPS, elektronska karta, globinomer, komunikacijska oprema, oprema za reševanje. Poganjata ga dva dizelska motorja znamke MTU, vsak ima moč 1150 KW; ima tudi dva pomožna motorja znamke Cummins z močjo 24 KW ter dva generatorja znamke Onan z močjo 16 KW. Največja hitrost plovila je 40 vozlov na uro. Na plovilu je tudi pomožni gumijasti čoln z vgrajenim motorjem znamke FNM, moči 33 KW, ki deluje na JET pogon, kar mu omogoča delovanje tudi na zelo nizkih globinah. Na plovilu je prostora za tri člane posadke in še za devet oseb. Poleg komandnega in strojnega prostora ima še urejen salon, ladijsko kuhinjo in dve kabini s skupno štirimi ležišči, prostor za shranjevanje potapljaške in druge opreme ter dva prostora z urejenimi sanitarijami.

Arhivske fotografije

Povezane vsebine

Postaja pomorske policije Koper

Muzej slovenske policije

Park vojaške zgodovine Pivka