Sorodne objave

 

Med 10. in 23. januarjem 2022 je potekala nacionalna akcija Varno brez telefona. V tem času smo policisti poostreno preverjali, ali med vožnjo telefonirate oz. uporabljate druge naprave, in ugotovili kar 2.658 kršitev.

Mobitel naslovna by AVP izrez

Policisti smo v štirinajstdnevni akciji nadzirali tako uporabo mobilnih telefonov kot tudi drugih naprav ter opreme (tablic, prenosnih računalnikov, slušalk), ki motijo voznikovo vidno in slušno zaznavanje ali možnost obvladovanja vozila. Ugotovili smo 2.658 kršitev, od tega smo v 340 primerih izrekli zgolj opozorilo. Agencija za varnost prometa pa je na terenu razdelila 15.000 letakov in 900 plakatov s preventivno vsebino.

Namen akcije, ki jo je tudi letos koordinirala Javna agencija RS za varnost prometa, je bil opozoriti na nevarnost uporabe telefonov in drugih naprav. Akcija bo znova potekala novembra.

Vožnja je kompleksna aktivnost, ki ji moramo posvetiti vso pozornost

Različne mednarodne raziskave najpogosteje navajajo štiri glavne skupine motilcev, ki med vožnjo odvračajo pozornost. Najvišje se pogosto uvršča prav uporaba mobilnega telefona:

1. mobilni telefoni (interakcije na družbenih omrežjih, snemanje, fotografiranje, pošiljanje sporočil, e-pošte, pogovori)

2. prilagajanje nastavitev vozila (radio, klimatska naprava, druge nastavitve v vozilu)

3. prehranjevanje in kajenje

4. osebna nega (česanje, ličenje …)

Raztreseni vozniki, ki niso osredotočeni na dogajanje na cesti in ob njej, predstavljajo visoko tveganje za nastanek prometne nesreče. Tudi nevroznanstveni poizkus, ki ga je Agencija za varnost prometa izvedla v realnem cestnem okolju leta 2017, je pokazal, da so voznikovi možgani med vožnjo ob sočasni uporabi telefona bistveno bolj obremenjeni. Oči cesto sicer gledajo, toda možgani tega "ne vidijo", saj je vidni korteks bistveno zmanjšan.

Kaj vse se lahko zgodi ob takšni vožnji "na slepo«" že v petih sekundah, kolikor traja povprečno ukvarjanje s telefonom? Pri 50 km/h ob visokem tveganju za nastanek nesreče prevozimo več kot 70 metrov. Vožnja je kompleksna aktivnost, ki ji moramo posvetiti vso pozornost.

V policiji in agenciji zato svetujemo: V primeru nujne uporabe mobilnega telefona se ustavite na primernem mestu zunaj vozišča in pot nadaljujte šele, ko končate s pogovorom.

Poleg preventivnih ukrepov tudi strožje kazni

V skladu z zakonskimi spremembami, ki so začele veljati sredi avgusta lani, je za uporabo mobilnega telefona med vožnjo za voznike motornih vozil po novem predpisana globa 250 evrov ter 3 kazenske točke. Za udeležence v prometu, ki ne potrebujejo vozniškega dovoljenja (kolesa, e-skiroji in ostala lahka motorna vozila), pa globa za neupravičeno uporabo mobitelov, slušalk in drugih naprav med vožnjo znaša 120 evrov.

Za volanom ne bodite za ekranom, v prometu ne bodite na spletu!

Plačilo kazni pa je pravzaprav še najmanjša škoda, ki jo lahko udeleženci v prometu utrpijo zaradi uporabe telefona med vožnjo. Ko ste v prometu, se osredotočite na cesto, ne zaradi strahu pred globo, temveč zaradi svoje varnosti in varnosti drugih. Oz. kot pravi slogan akcije: Za volanom ne bodite za ekranom, v prometu ne bodite na spletu!

Povezane vsebine

Kadar voziš, ne uporabljaj telefona!

Uporaba telefona in varnostna razdalja

Varno brez telefona!