Sorodne objave

 

Policija in Finančna uprava RS (FURS) sta ob pomoči francoskih varnostnih organov in Europola ta teden uspešno zaključili eno izmed najbolj obsežnih akcij na področju nezakonite proizvodnje s tobačnimi izdelki v Sloveniji doslej. Razkrili smo mednarodno hudodelsko združbo, ki je na območju Slovenije nezakonito proizvajala tobačne izdelke in jih tihotapila po Evropski uniji, glavni ciljni trg pa je bila Francija.

Vidovic izjava

Potek in rezultate te akcije je danes podrobneje predstavil Stanko Vidovič, vodja Oddelka za organizirano kriminaliteto na Policijski upravi Maribor. Objavljamo zvočni posnetek izjave Stanka Vidoviča

Tobak 2022 1 fotoFURS

S skupnimi aktivnostmi smo zasegli več kot 17 ton tobaka v zdrobljenih listih, več kot 21 ton drobno rezanega tobaka, stroje in drug material za nezakonito proizvodnjo. Preprečili smo za 6,8 milijona evrov oškodovanja državnega proračuna.

Iz Slovenije nezakonito po Evropski uniji, ciljni trg pa Francija

Zaključne preiskovalne aktivnosti so del širše preiskave, ki je od leta 2020 potekala v Franciji. Francoski varnostni organi so preiskovali mednarodno hudodelsko združbo, ki je iz Slovenije in Poljske na njihovo območje, zaradi nadaljnje nezakonite prodaje, dostavljala ponarejene cigarete. Pri tem so ugotovili, da so najmanj štiri dostave cigaret v skupni teži 30 ton dostavili člani hudodelske združbe iz Slovenije s tovornimi vozili slovenskih podjetij. O tem so obvestili slovenske varnostne organe in prek pristojnega francoskega tožilstva in sodišča na slovenske pravosodne organe (Specializirano državno tožilstvo Republike Slovenije in Okrožno sodišče v Mariboru) naslovili več evropskih preiskovalnih nalogov.

Obširna akcija mednarodnih razsežnosti v teh dneh zaključena s hišnimi preiskavami na območju Maribora, Celja in Ljubljane

Okrožno sodišče v Mariboru je izdalo več odredb za izvedbo prikritih preiskovalnih ukrepov, na podlagi katerih so kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor zbirali dokaze o navedenih kaznivih dejanjih. Pri tem so v tesnem sodelovanju s FURS zaznali lokacije, za katere je obstajal sum, da se v njih vršita skladiščenje in nezakonita proizvodnja tobačnih izdelkov.

Na podlagi odredb za hišne preiskave Okrožnega sodišča v Mariboru so bile v tem tednu izvedene zaključne preiskovalne aktivnosti in opravljene hišne preiskave na 11 naslovih na območju policijskih uprav Maribor, Celje in Ljubljana. Pri teh je sodelovalo večje število policistov in kriminalistov iz različnih policijskih uprav, večje število predstavnikov FURS, predstavniki francoskih varnostnih in pravosodnih organov ter predstavnik Europola, ki je koordiniral delo različnih organov.

Tobak 2022 3 fotoFURS

S hišnimi preiskavami sta bila odkrita dva nezakonita proizvodna obrata tobačnih izdelkov.

Z novembrsko akcijo vred zaseženih skupaj 38 ton tobaka in stroji za nezakonito proizvodnjo

V skupni preiskavi zoper hudodelsko združbo sta Policija in FURS 25. januarja 2022 po prvih podatkih zasegla več kot 26 ton tobaka. Poleg več kot 17 ton tobaka v zdrobljenih listih in več kot 9 ton drobno rezanega tobaka smo zasegli še 29 milijonov filtrov za cigarete, dva stroja za drobno rezanje tobaka, en stroj za drobljenje tobačnih listov, en stroj za izdelavo cigaret, 10 ton cigaretnih škatel, en viličar ter elektronske naprave in dokumentacijo.

Delavci FURS pa so navedeni hudodelski združbi že v novembru 2021 zasegli skoraj 12 ton drobno rezanega tobaka.

Tobak 2022 4 fotoFURS

Storilci bi državo oškodovali za 6,8 milijona, zaslužili pa 11,6 milijona evrov

Na črnem trgu, kamor so bili izdelki namenjeni, bi s prodajo cigaret, izdelanih iz skupne količine zaseženega tobaka, državni proračun prikrajšali za okoli 6,8 milijona evrov, skupno pa bi s prodajo navedenih tobačnih izdelkov pridobili protipravno premoženjsko korist v višini okrog 11,6 milijona evrov.

Prijeli dva člana organizirane kriminalne združbe

Na podlagi evropskega naloga za prijetje sta bila v Sloveniji in na Hrvaškem prijeta dva člana mednarodne organizirane hudodelske združbe. Zbrani so bili dokazi za kazniva dejanja, ki jih obravnavajo francoski pravosodni organi, v preiskavi pa so bili zaznani tudi razlogi za sum, da so člani hudodelske združbe izvrševali kaznivo dejanje davčne zatajitve po 249. členu Kazenskega zakonika (KZ-1), zaradi česar mariborski kriminalisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil in bodo o ugotovitvah obvestili pristojno državno tožilstvo. Za kaznivo dejanje davčne zatajitve je predpisana zaporna kazen od enega do osmih let, če je dejanje storjeno v hudodelski združbi, pa od treh do dvanajstih let.

Fotografije so objavljene tudi na spletni strani FURS

Foto: FURS