Sorodne objave

 

Danes, 14. aprila 2022, smo slovesno prevzeli nov policijski helikopter AW 169.

IMG 0813

Po tem, ko se je naš policijski helikopter Agusta Bell AB-212 po 42 letih dela v Policiji konec marca "upokojil" in smo ga postavili na ogled v Park vojaške zgodovine Pivka, je posadka Letalske policijske enote z novo pridobitvijo posodobila svojo floto.

Slovesnosti, ki je potekala na sedežu Letalske policijske enote, sta se udeležila tudi minister za notranje zadeve Aleš Hojs Hojs in generalni direktor policije dr. Anton Olaj, ki sta policistkam in policistom zaželela uspešno in varno delo z novim plovilom.

IMG 0803

Slovesnosti so se iz vodstva notranjega ministrstva in policije udeležili še oba državna sekretarja Franc Kangler in Božo Predalič, generalni sekretar Benedikt Jeranko, vodja kabineta Branka Krajnc in namestnik generalnega direktorja policije Danijel Žibret.

"Nadeli smo mu ljubkovalni nadimek Julka"

Vodja Letalske policijske enote Dejan Kink: "Izjemno veseli smo naše nove posodobitve. Kot se spodobi za novega 'partnerja' v ekipi, smo mu tudi že nadeli ljubkovalno ime - Julka," je v svojem nagovoru hudomušno dejal šef policijskih letalcev in svoji ekipi zaželel, da bi z njim še dolgo in varno leteli.

IMG 0757

Kot je še dodal Kink, bo policija s helikopterjem opravljala prvenstveno transportne naloge in usposabljanja za transportne naloge, kot so prevozi osebja policije, desantiranje in evakuacija bojnih skupin, lahko bo izvajala reševanja v gorah, varovala državno mejo ter opravljala prevoze opreme in zunanjega tovora.

Izjemno zmogljiv helikopter

AgustaWestland AW 169 je tehnološko sodoben helikopter in ustreza vsem zahtevam policije za zagotovitev njenega nemotenega dela in razvoja transportnih zmožnosti. Gre za relativno nov, izredno zmogljiv helikopter.

Glavne prednosti pred drugimi helikopterji istega razreda so velika hitrost križarjenja, ogromna zaloga moči in fleksibilnost opreme za različne naloge. Ima sodobno in najbolj prilagodljivo potniško kabino v tem razredu helikopterjev in zelo dobro vidnost iz helikopterja.

IMG 0787

Predstavlja novo generacijo sodobnih helikopterjev, ki izpolnjujejo vse trenutne standarde glede letalske varnosti in hrupa. V praksi to pomeni znatno boljše zmogljivosti na višini, večjo varnost ob odpovedi enega motorja, prelete na različne naloge pa opravi bistveno hitreje.

IMG 0822

Uporabljajo ga različne letalske družbe in organizacije v Nemčiji, Italiji, Franciji, na Danskem, Švedskem in v Švici. V Avstriji so jih pred kratkim kupili 18 za vojaške namene. Za policijsko delo pa so ta tip helikopterja do sedaj izbrale Norveška, Združeno kraljestvo, Argentina in ZDA. Pa tudi Slovenija. Takšen tip helikopterja smo prvič prevzeli februarja 2020.