Sorodne objave

 

Hrvaškim kolegom bodo pri postopkih s slovenskimi državljani tudi letos pomagali slovenski policisti. Na vrhuncu turistične sezone, od 17. julija do 18. avgusta 2022, jih boste lahko srečali v Pulju, na otoku Krk in otoku Pag.

Na podlagi sporazuma med slovensko in hrvaško vlado o čezmejnem policijskem sodelovanju bodo na Hrvaško napoteni:

  • Darko Pavlič, vodja izmene na Postaji letališke policije Brnik, PU Kranj, ki bo delal na območju PU Istarska, na Policijski postaji Pula,
  • Drago Butara, vodja policijskega okoliša na Policijski postaji Krško, PU Novo mesto, ki bo delal na območju PU Primorsko - Goranska, na Policijski postaji Krk, in
  • Drago Buček, vodja policijskega okoliša na Policijski postaji Gornji Petrovci, PU Murska Sobota, ki bo delal na območju PU Ličko-Senjska, na Policijski postaji Novalja.

 

20220707 120016 zm

Policisti Darko Pavlič, Drago Butara in Drago Buček bodo svoje naloge skupaj s hrvaškimi policisti opravljali na območju policijskih uprav Istarske, Ličko-Senjske in Primorsko-Goranske. Pred odhodom jih je danes, 7. julija 2022, sprejel namestnik generalnega direktorja policije mag. Robert Ferenc, srečanja se je udeležila tudi Irena Zigmund iz Sektorja za mednarodne policijske operacije v Službi generalnega direktorja policije.

Napoteni policisti bodo na Hrvaškem sodelovali pri policijskih dejavnostih v povezavi s slovenskimi državljani, predvsem pa omogočali hitrejšo komunikacijo s slovenskimi turisti ter jim dajali pojasnila glede policijskih postopkov. Pri svojem delu bodo nosili uniformo slovenske policije in ne bodo oboroženi, prav tako ne bodo izvajali policijskih pooblastil in ukrepov, za katere so pristojni samo hrvaški policisti.

Slovenski državljani se lahko nanje obrnete preko slovenskega veleposlaništva v Zagrebu ali preko posameznih policijskih postaj, kjer bodo policisti delovali, torej policijskih postaj Pula, Krk in Novalja.

Po preteklih izkušnjah sodeč se tudi letos pričakuje, da bodo policisti angažirani predvsem na področju splošnih policijskih nalog, povezanih z zagotavljanjem javnega reda in miru, nadzorom cestnega prometa, kaznivimi dejanji idr. Pri obravnavi slovenskih državljanov bodo tako v postopkih, kjer bo potrebno pridobiti določene informacije za uspešen zaključek postopka, opravljali poizvedovanje preko evidenc policije, tako za osebe kot vozila, ter jih posredovali hrvaškim policistom. Hkrati bodo slovenske turiste seznanjali s preventivnimi nasveti glede varovanja njihovega premoženja med dopustovanjem v tujini.

Gre za obliko mednarodnega sodelovanja, ki že dobrih deset let predstavlja dobrodošlo pomoč turistom iz Slovenije

V projektu Varna turistična destinacija slovenska policija sodeluje od leta 2011. Takšno sodelovanje je smiselno, saj na Hrvaškem vsako leto dopustuje več kot milijon turistov iz Slovenije. Prednost prisotnosti slovenski policistov med poletno turistično sezono je predvsem v tem, da so morebitni policijski postopki s slovenskimi državljani krajši, česar so v prvi vrsti najbolj veseli slovenski in hrvaški turisti, saj so krajši postopki zanje tudi manj stresni. Zaradi poznavanja jezika je tudi komunikacija veliko lažja, kar poenostavlja policijske postopke s tujimi državljani. Med turisti je zaznati tudi zadovoljstvo, saj se počutijo varneje ob prisotnosti domačega policista, ki obvlada njihov jezik in pozna okolje, iz katerega prihajajo.

Po drugi strani je takšna oblika dela koristna tudi za policiste. Izmenjava informacij je hitrejša, saj ni zamudnega preverjanja podatkov preko drugih služb. Hrvaški policisti lahko podatke pridobijo neposredno od slovenskega policista in obratno. Hkrati policisti izmenjujejo svoje operativno znanje, se drug od drugega učijo in tako soustvarjajo dobre prakse.

Gre za podobno obliko sodelovanja policij, kot je sodelovanje v zimski turistični sezoni, ko slovenskim policistom na smučiščih pomagajo tudi hrvaški kolegi. Sodelovanje policistov obeh držav v poletnem in zimskem času sicer ureja protokol, ki sta ga policiji podpisali v Valbandonu na Hrvaškem.