Sorodne objave

 

Znani so rezultati nacionalne preventivne akcije Varnostni pas varuje vas. In sicer smo policisti med 4. in 10. julijem 2022 odkrili 1.902 kršitvi zaradi neuporabe varnostnih pasov oziroma zadrževalnih sistemov za otroke. Od tega je bilo na sprednjih sedežih ugotovljenih 1.747 kršitev, na zadnjih pa 155. V 667 primerih smo kršitelje zgolj opozorili.

Preverjali pa smo tudi pravilno uporabo zadrževalnih sistemov med vožnjo, pri čemer smo v enem tednu odkrili 51 kršitev zaradi neuporabe zadrževalnih sistemov pri otrocih.

VIDEO Varnostni pas byAVP

Skupaj z Javno agencijo RS zavarnost prometa opozarjamo na pomen pripetosti z varnostnim pasom vseh potnikov v vozilu. Oglejte si video

Varnostni pas vam dokazano lahko reši življenje

Med akcijo smo policisti spodbujali k varnemu pripenjanju v vozilih, ob tem pa tudi preverjali uporabo varnostnega pasu pri voznikih in sopotnikih tako na sprednjih kot na zadnjih sedežih ter pravilno uporabo zadrževalnih sistemov med vožnjo. Na ta način želimo zmanjšati število mrtvih in hudo telesno poškodovanih v prometnih nesrečah.

Varnostni pas je namreč še vedno najpomembnejša varnostna naprava v vozilu, s katero lahko v veliko primerih preprečimo najhujše posledice. Marsikateri voznik, ki umre v prometni nesreči, bi preživel, če bi bil privezan.

VarnostniPas Finance 1000x565px 6041f1a225591 6041f1a225cf6.jpg.720px

Pripnite se na vsaki vožnji, tudi najkrajši!

Zavedanje o pomenu dosledne uporabe varnostnega pasu je žal še vedno prenizko. Zato ob tej priložnosti znova pozivamo vse voznike, naj vedno in brez izgovorov poskrbijo za dosledno pripetost vseh potnikov v vozilu. In to na vsaki, tudi najkrajši poti! Pri najhujših prometnih nesrečah namreč vedno znova ugotovljeno, da bi bile lahko posledice bistveno blažje, če bi vozniki in potniki v vozilu dosledno uporabljali varnostni pas.

Kako se pravilno pripnemo?

Opozarjamo pa tudi na pomen pravilnega pripenjanja. Učinkovit je le pravilno zapet varnostni pas. Ni dovolj, da ga potegnemo čez sebe in zapnemo. Izprazniti je treba tudi morebitne žepe v vrhnjih delih oblačil in preveriti, ali je varnostni pas poravnan in nameščen povsem tesno ob telesu.

Povezane vsebine

Varnostni pas rešuje življenja – preventivni nasveti policije

Ste se pripeli? Ta teden poteka preventivna akcija Varnostni pas varuje vas