Sorodne objave

 

V petek, 15. julija 2022, je v več skupin pohodnikov, ki so sestopali s Triglava, po nenadni spremembi vremena okoli 15. ure večkrat udarila strela in poškodovala vsaj 18 oseb, večino sicer le lažje, dva od njih pa huje. Takoj po prvem prejetem obvestilu centra za obveščanje je bila nemudoma aktivirana pomoč.

Video Resevanje s Triglava izrez1

Oglejte si video

Stekla je izjemno zahtevna in obsežna reševalna akcija, ki se je zaradi izedno slabega vremena, ki je dodatno oteževal oz. onemogočal reševanje, nadaljevala še v naslednje jutro, in sicer tako s helikopterskimi leti, ko je vreme z občasnimi izboljšanji to dopuščalo, kot s klasičnim (peš) spremljanjem ponesrečencev na Kredarico, kjer so bili deležni nadaljnje oskrbe.

IMG 20220716 WA0004

Vsa razsežnost intervencije in število poškodovanih sta se reševalcem razkrivala sproti, povsem oddahnili pa so si lahko šele na koncu.

Pri reševanju so sodelovali gorski reševalci GRZS in zdravstveno osebje, dežurna ekipa Letalske policijske enote s policijskim helikopterjem, pripadnik PPE – Gorske enote in helikopter Slovenske vojske s posadko; pomagala sta tudi gorski vodnik in osebje iz koče na Kredarici.

Razmere na gori so bile zaradi velikega števila poškodovanih kritične, vreme pa izredno slabo ter katastrofalno za letenje. Vendar pa so sodelujoči z izjemnim in usklajenim delom omogočili, da so nazadnje prav vsi poškodovanci dobili pomoč zdravnika in reševalcev.

K uspešni izvedbi akcije so prispevali tudi posamezniki oz. službe iz Policijske uprave Kranj in Operativno-komunikacijskega centra ter seveda Splošne bolnišnice Jesenice in Kliničnega centra Ljubljana.

IMG 20220716 082701 978

Posadka Letalske policijske enote, ki je sodelovala pri zahtevnem reševanju

Vrhunska izurjenost in psihofizična pripravljenost vseh sodelujočih, usklajena izmenjava informacij ter ne nazadnje sodobna plovila in ustrezna tehnična oprema; vse to je prispevalo k srečnemu razpletu ene doslej najbolj množičnih nesreč v gorah pri nas, saj so vsi pohodniki že zunaj življenjske nevarnosti.

Hvala vsem vpletenim za strokovno izvedeno reševanje, poškodovanim pa želimo čim hitrejše okrevanje!

Povezane vsebine

Nasveti za pohodnike, planince, gornike