Sorodne objave

 

Že ves teden se goriški del Krasa spopada z obširnim požarom. Gasilci, pa tudi vsi ostali, ki jim pomagajo, tako vse službe sistema za zaščito in reševanje kot prostovoljci, poskušajo požrtvovalno obvladati ogenj, preprečiti, da bi se širil, in nadzorovati požarišča. S številnimi aktivnostmi so v intervencijo že od vsega začetka vključeni tudi policisti. Danes sta jih na terenu obiskala v. d. generalnega direktorja policije mag. Boštjan Lindav in ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar.

Zaradi požara, ki divja na obsežnem področju, vladajo na obeh straneh slovensko-italijanske meje izredne razmere. Pri obvladovanju situacije ves čas pomaga tudi policija. Poleg Letalske policijske enote, ki sodeluje s policijskima helikopterjema, in vozila Specialne enote z vodnim topom, ki gasilcem dostavlja večje količine vode za gašenje in obenem gasi, smo namreč policisti vključeni tudi v druge nujne naloge.

IMG 20220722 WA0020

Mag. Boštjan Lindav in mag. Tatjana Bobnar sta se seznanila z aktivnostmi, v katere so med drugimi vpeti tudi policisti, ter se jim zahvalila za njihovo požrtvovalnost pri opravljanju nalog za varovanje življenja ljudi in njihovega premoženja v tako težkih razmerah. Ogledala pa sta si tudi, kako poteka delo operativnega štaba civilne zaščite.

Policisti Policijske uprave Nova Gorica in drugih enot policije že od konca minulega tedna sodelujejo v operativnem štabu sil za zaščito in reševanje. Takoj so začeli z intenzivnim zbiranjem obvestil in kriminalistično preiskavo okoliščin za nastanek požara, ki pa še vedno poteka in ni zaključena, saj povsod še niso vzpostavljene razmere za varen ogled kraja.

Kjer je to potrebno, pomagajo pri evakuaciji občanov z domov, prav tako policisti in kriminalisti v evakuiranih naseljih s svojo prisotnostjo varujejo premoženje tamkajšnjih prebivalcev pred morebitnimi krajami oz. drugimi premoženjskimi kaznivimi dejanji. Postavljajo zapore cest in opozarjajo prebivalce na nevarnost. Med drugim so sinoči opravili spremstvo izrednega prevoza, s katerim je bilo na Kras kot pomoč pri omejitvi požara prepeljano posebno vozilo zavoda za gozdove za izvajanje presekov.

Poleg tega so mnogi policisti v prostem času tudi prostovoljni gasilci. Številni v teh dneh z vseh koncev Slovenije odhajajo pomagat ponekod že zelo izčrpanim gasilcem. V policiji jih pri tem podpiramo in se trudimo, da bi jim s prilagajanjem razporedov dela v enotah in na druge načine to v čim večji meri tudi omogočili.

Povezane vsebine

V pomoč pri gašenju požarov na Krasu tudi s policijskim helikopterjem. Vodni top bo gasilce oskrboval z vodo