Sorodne objave

 

Z namenom zagotovitve objektivne informiranosti javnosti objavljamo odziv policije na navedbe nekaterih medijev, ki v zvezi z uporabo policijskega vodnega topa objavljajo neresnične trditve.

Vsem tistim, ki se posmehujejo odločitvi, da v tako resni situaciji, kot jo je te dni predstavljala ognjena ujma na Krasu, posežemo po vseh razpoložljivih virih in tehničnih sredstvih za ukrotitev nevarnega požara, lahko samo odvrnemo, da se je vodni top v danih razmerah izkazal kot učinkovita pomoč gasilcem.

IMG 5c95152ad88dd1127f96d8f3ec033d5f V

Že med predstavitvijo ob njegovem prevzemu leta 2017 smo pojasnili, da se lahko specialno vozilo z vodnim topom uporablja tudi kot lastno sredstvo za gašenje požara (pri izvajanju vadbe streljanja na streliščih, ob vadbi uporabe plinskih sredstev ipd.), lahko se pri gašenju pridruži silam za zaščito in reševanje ali pa se uporabi za različne humanitarne naloge, npr. za prevoz in dostavo čiste pitne vode, saj je kapaciteta njegovega rezervoarja kar 10.000 litrov vode.

Bizarno bi bilo ne uporabiti vodnega topa!

V slovenski policiji smo vodni top angažirali za pomoč gasilcem v obsežnem požaru, ki se je pred dobrim tednom dni razplamtel na goriškem Krasu. Bizarno bi bilo, če ne bi bil uporabljen, ker je zmožen prevažati in hitro uporabiti večjo količino vode.

Od gasilcev je prevzel delo na določenih koridorjih, kjer je bilo z močenjem terena potrebno ustvarjati in vzdrževati požarne pregrade za zadrževanje ognja, gasilci pa so ekipe lahko zato tudi prerazporedili na druga pomembnejša žarišča.

Vodni top je svoje delo opravil odlično, prav tako pa se njegove sposobnosti zaradi vključenosti v gašenje niso v ničemer poslabšale.

In tudi odločitev za njegovo uporabo ni posledica "ugrabitve" odločevalcev, kot napačno navajajo nekateri mediji, temveč stvar razuma in tudi intuicije, da je v nesreči tako velikega obsega treba pomagati z vsemi resursi, ki so na voljo.

V zvezi z navedbami, da se je specialno vozilo pokvarilo, pa še pojasnjujemo, da je prvi dan njegove uporabe res prišlo do manjše okvare, ki pa je bila tudi takoj odpravljena, tako da je bil vodni top nato ves čas tudi polno operativen.

Povezane vsebine

V pomoč pri gašenju požarov na Krasu tudi s policijskim helikopterjem. Vodni top bo gasilce oskrboval z vodo

Razmere na Krasu vendarle pod nadzorom. K aktivnostim za ukrotitev požara smo poskušali na vse možne načine prispevati tudi policisti