Sorodne objave

 

Poletni meseci so že sicer bolj kritični. Na cestah je veliko voznikov, gneča povzroča nejevoljo, svoje naredi še vročina ... V vikendu, ki prihaja, pa bo gostota prometa po pričakovanjih še večja kot običajno. V številnih zahodnoevropskih državah se namreč začenjajo letni dopusti. Vse to lahko vpliva na poslabšanje cestnoprometne varnosti. 

road schwoaze pixabay

Na cestah pričakujemo tudi večjo raznovrstnost prometnih udeležencev oziroma veliko več tujih voznikov, ki prihajajo iz različnih socialnih okolij, z različnimi vozniškimi izkušnjami, znanji ter navadami. Predvsem pa se bo zaradi tega podaljšal čas potovanja, kar bo vplivalo tudi na razpoloženje udeležencev v cestnem prometu in njihovo pozornost.

Na podlagi preteklih izkušenj sta glavna dejavnika tveganja za nastanek prometne nesreče z najhujšimi posledicami v tem obdobju prehitra oz. neprilagojena hitrost in vožnja pod vplivom alkohola. Zato udeležencem v cestnem prometu svetujemo predvsem strpno in previdno vožnjo, ob tem pa je dobro upoštevati še druge koristne napotke, navedene v nadaljevanju.

Opozorila in nasveti policistov

 • Kljub vročini, gostemu prometu ter morebitnim zastojem ostanite strpni in upoštevajte cestnoprometne predpise. Do cilja vas lahko varno pripelje samo defenzivna vožnja.
 • Spremljajte prometne informacije o morebitnih zastojih in čakalnih dobah na mejnih prehodih in cestah. Informacije o razmerah na državnih cestah na svoji spletni strani objavlja Prometno-informacijski center oz. so dosegljive na telefonski številki 1970 ali 01 518 8 518. Če je le mogoče, se na pot odpravite takrat, ko na cestah ni zastojev, oz. za pot izberite lokalne, regionalne in druge, manj obremenjene cestne povezave.
 • Pri daljših potovanjih je priporočljivo načrtovati več postankov. Pri tem vozilo dobro prezračite, naredite nekaj razgibalnih vaj ter uživajte osvežilne brezalkoholne pijače. To še zlasti velja, če vozilo ni opremljeno s klimatsko napravo.
 • Poleti se pri voznikih pogosteje pojavi tudi utrujenost, ki je posledica sončne svetlobe in segrevanja avtomobila med vožnjo. Utrujenosti ali morebitnih prvih znakov slabega počutja ne gre podcenjevati, saj se znakov velikokrat zavemo prepozno, ko smo že vpleteni v prometno nesrečo. Najpogosteje se utrujenost pojavi med 1. in 6. uro zjutraj ter med 14. in 16. uro popoldne. Na pot se zato vedno odpravite spočiti, če postanete med vožnjo utrujeni, pa se čimprej ustavite in si odpočijte. Če jemljete zdravila, jih ne pozabite vzeti s sabo.
 • Najhujše kršitve na avtocestah so prevelika hitrost, prekratka varnostna razdalja, vzvratna vožnja, prehitevanje po desni strani, hoja po avtocesti, vožnja v nasprotno smer in ustavljanje na odstavnem pasu, kadar to ni nujno.

 

FotoMarkoVindis 2612

Zavedajte se, da na cesti niste sami. Od vašega ravnanja ni odvisna zgolj vaša lastna varnost, temveč tudi varnost vseh ostalih udeležencev v prometu. Ob zastoju zato ne pozabite vdrževati reševalnega pasu. Več na: Pravilno razvrščanje ob zastoju na avtocesti rešuje življenja

 • Alkohol, mamila, psihoaktivna zdravila in druge psihoaktivne snovi bistveno vplivajo na varno in zanesljivo udeležbo v cestnem prometu, zato vozite le trezni.
 • Prilagodite hitrost svoje vožnje ne le veljavnim omejitvam, temveč tudi svojemu vozniškemu znanju in izkušnjam ter lastnostim in stanju ceste.
 • Pri vožnji poskušajte predvideti dogajanje na cesti in ravnanja drugih, da se lahko nanje pravočasno pripravite. Posebej izpostavljamo pomen zadostne varnostne razdalje, na katero smo vozniki žal vse premalo pozorni. 
 • Za voznike in potnike v osebnih in tovornih vozilih je obvezna uporaba varnostnih pasov, za voznike motornih koles in koles z motorjem pa je nujna uporaba zaščitnih čelad.
 • Med samo vožnjo bodite popolnoma zbrani ter pozorni na dogajanje na in ob cesti. Vse nepotrebne opravke v vozilu odložite na čas, ko boste vozilo ustavili.
 • V bližini naselij in v naseljih morate spoštovati hitrostne omejitve, na zaznamovanih prehodih za pešce pa upoštevajte, da imajo pešci prednost, in jim omogočite varno prečkanje cestišča.
 • Nekateri neodgovorni vozniki ob neurju na avtocesti svoja vozila še vedno ustavljajo v predorih, na odstavnih pasovih, obračajo ali celo izstopajo iz vozil in podobno. S tem ogrožajo tako sebe kot tudi druge udeležence v prometu, saj lahko pride do zastojev ali nevarnih naletov in prometnih nesreč.
 • S svojim ravnanjem moramo storiti vse, da čim bolj zmanjšamo možnosti za nastanek prometne nesreče. Kadar do nesreče že pride, bodisi smo v njej udeleženi sami bodisi kdo drug, pa moramo vedeti, kako ustrezno ukrepati, da bi bile posledice nesreče čim blažje.
 • Vsem voznikom še svetujemo, naj poskrbijo tudi za varnost svojega premoženja, da njihovo vozilo na parkirišču ali počivališču ne bo postalo tarča tatov in vlomilcev.
 • Otrok, starejših oseb ali oseb, ki niso sposobne same skrbeti zase, se ne sme puščati v zaprtih in zaklenjenih vozilih na vročini, saj je to zanje lahko smrtno nevarno!

Povezane vsebine

Prometna varnost – preventivni nasveti policije